Mακεδονικό κέικ με καρύδια

Συστατικά

ζύμη:
5 φλιτζάνια όξινο νερό ή απλό νερό
5 φλιτζάνια αλεύρι
3 φλιτζάνια λάδι
3 φλιτζάνια σιμιγδάλι
1 κουταλάκι κανέλα
100 γραμμάρια ψιλοκομμένες σταφίδες
100 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ

σιρόπι:
250 γρ ζάχαρη
1 πακέτο ζάχαρη βανίλιας
250 ml νερό

για πασπάλισμα:
50 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια / προαιρετικά – δεν χρειάζεται να φαίνονται ωραία

Παρασκευή

σημείωση: 1 φλιτζάνι = 150 ml

Κοσκινίζουμε 5 φλιτζάνια αλεύρι με ένα μπέικιν πάουντερ και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
Προσθέστε 3 φλιτζάνια σιμιγδάλι, 100 γραμμάρια χοντροκομμένες σταφίδες και 100 γραμμάρια χοντροκομμένα καρύδια. Ανακατέψτε τα πάντα σε ένα μπολ.
Κάντε ένα χώρο στη μέση των ξηρών συστατικών και ρίξτε 5 φλιτζάνια νερό και 3 φλιτζάνια λάδι.
Ανακατέψτε τα πάντα μέχρι να ομογενοποιηθούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ ή μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα σύρμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c.
Στρώνουμε ένα ταψί 25 * 35εκ με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με 50 γρ ψιλοκομμένα καρύδια από πάνω αν θέλουμε.
Ψήνετε 35-40 λεπτά δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο, βγάλτε το ταψί και αφήστε το κέικ στο ταψί να κρυώσει.

Στο μεταξύ φτιάξτε το σιρόπι:
Βράστε 250 γραμμάρια ζάχαρης, 1 ζάχαρη βανίλιας και 250 ml νερό για περίπου 3-4 λεπτά και ρίξτε το ζεστό σιρόπι πάνω από το κρυωμένο κέικ.
Aφήστε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Κόψτε σε κύβους, κύβους, τρίγωνα, και μπορούν επίσης να κοπούν απευθείας από το ταψί…

Προσθήκη: με την επικάλυψη σοκολάτας είναι ακόμα πιο νόστιμο! σε αυτή την περίπτωση η ζύμη δεν πασπαλίζεται με ψιλοκομμένα καρύδια πριν το ψήσιμο. Φτιάξτε το γλάσο από 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, 50 γραμμάρια βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος, 1 κουταλιά της σούπας λάδι – όλα συνδυάζονται καλά σε χαμηλή φωτιά και περιχύνετε το κέικ. Ο συνδυασμός κανέλας, σοκολάτας, καρυδιών είναι μια πραγματική απόλαυση!

Καλό Αποτέλεσμα

Προηγούμενο άρθροΡολό κοτόπουλο μαριναρισμένο
Επόμενο άρθροΓαλατόπιτα με πορτοκάλι