Το Μοσχάρι λεμονάτο με ρύζι στην κατσαρόλα είναι ένα κλασικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας που αποτελεί μπουκιά και συχώριο . Είναι από τα γεύματα, που αρέσουν στους περισσότερους και πιο πολύ στα παιδιά, χάρη στην τρυφερή υφή του κρέατος και τη ζωηρή λεμονάτη σάλτσα . Η προσθήκη τζίντζερ και καρότου απογειώνει τη γεύση, φτιάχνοντας ένα πιάτο που θα θέλετε να φτιάξετε ξανά και ξανά!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Μοσχαράκι:

  • 1 1/2 κιλό – Μοσχαράκι (από κιλότο, κομμένο σε μερίδες)
  • 1 φλυτζάνι – Ελαιόλαδο (περίπου 3/4 για το σοτάρισμα, 1/4 για το τέλος)
  • 2 μεγάλα – Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 5-6 σκελίδες – Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 3-4 – Καρότα (σε χονδρές ροδέλες)
  • 2 – Καρότα (τριμμένα)
  • 1 κουταλάκι – Τζίντζερ (τριμμένο)
  • 1/2 φλυτζάνι – Κρασί λευκό (ή 1/4 φλυτζ. κρασί και 1/4 φλυτζ. ξύδι, για σβήσιμο)
  • Ανάλογο – Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για το Τελείωμα και τη Σάλτσα:

  • 2 – Λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
  • 1 κουταλιά σούπας – Πικάντικη μουστάρδα
  • 1/2 φλυτζάνι – Ελαιόλαδο (το υπόλοιπο από το 1 φλυτζάνι της αρχής)

Για το Ρύζι (Συνοδευτικό):

  • Ανάλογη ποσότητα – Κίτρινο ρύζι (π.χ. νυχάκι)
  • 1 κουταλιά σούπας – Βούτυρο γάλακτος
  • Ανάλογο – Αλάτι

Εκτέλεση

Α. Σοτάρισμα και Μαγείρεμα:

Ζεσταίνουμε το 3/4 του ελαιολάδου στη χύτρα ταχύτητος (ή κατσαρόλα) σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε και θωρακίζουμε το κρέας πολύ καλά από όλες τις πλευρές.

Σβήνουμε με το ξύδι (αν χρησιμοποιείτε) και το κρασί . Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε .

Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Ρίχνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει το κρέας. Προσθέτουμε τα καρότα σε χοντρές φέτες (ή ροδέλες) και τα τριμμένα καρότα , αλάτι , πιπέρι και ρίγανη .

Κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητος και βράζουμε για 20 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να σφυρίζει (ή 1 1/2 – 2 ώρες σε απλή κατσαρόλα), μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Β. Τελείωμα Σάλτσας:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ( 1/4 φλυτζάνι ), τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και την πικάντικη μουστάρδα . Χτυπάμε τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν .

Ρίχνουμε το μείγμα στη σάλτσα του κρέατος στο τέλος , αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1 λεπτό και σβήνουμε τη φωτιά.

Γ. Συνοδευτικό Ρύζι:

Βράζουμε το κίτρινο ρύζι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Όταν ψηθεί , το σουρώνουμε και ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο γάλακτος . Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε με το νοστιμότατο μοσχαράκι μας.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά (χύτρα) ή 1.5 – 2 ώρες (κατσαρόλα)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά (με χύτρα)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλειο Λεμονάτο και Αρωματικό Ρύζι

Κρέας: Το μοσχάρι από κιλότο είναι ιδανικό για κατσαρόλα, καθώς είναι σχετικά άπαχο αλλά γίνεται πολύ τρυφερό με το σιγανό μαγείρεμα ή τη χύτρα. Κόψτε το σε μεγάλες μερίδες .

Το Δέσιμο: Αν θέλετε τη σάλτσα πιο δεμένη , μπορείτε να διαλύσετε μισό κουταλάκι κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού, πριν τον ρίξετε στο τέλος. Το τριμμένο καρότο βοηθάει επίσης στο δέσιμο και τη γεύση.

Πικάντικη Μουστάρδα: Η πικάντικη μουστάρδα δίνει ένα εξαιρετικό βάθος και πικάντικη νότα στη λεμονάτη σάλτσα, που την κάνει ξεχωριστή και πιο ενδιαφέρουσα.

Ρύζι: Το βούτυρο γάλακτος που προσθέτετε στο τέλος στο ρύζι είναι το μυστικό για να γίνει το ρύζι πιο αφράτο , αρωματικό και γυαλιστερό .


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Χοιρινό Λεμονάτο Κατσαρόλας

Κοτόπουλο Λεμονάτο με Πατάτες Φούρνου

Αφράτο Ριζότο με Κοτόπουλο