Το Μοσχάρι λεμονάτο με ρύζι στην κατσαρόλα είναι ένα κλασικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας που αποτελεί μπουκιά και συχώριο . Είναι από τα γεύματα, που αρέσουν στους περισσότερους και πιο πολύ στα παιδιά, χάρη στην τρυφερή υφή του κρέατος και τη ζωηρή λεμονάτη σάλτσα . Η προσθήκη τζίντζερ και καρότου απογειώνει τη γεύση, φτιάχνοντας ένα πιάτο που θα θέλετε να φτιάξετε ξανά και ξανά!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Μοσχαράκι:
- 1 1/2 κιλό – Μοσχαράκι (από κιλότο, κομμένο σε μερίδες)
- 1 φλυτζάνι – Ελαιόλαδο (περίπου 3/4 για το σοτάρισμα, 1/4 για το τέλος)
- 2 μεγάλα – Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 5-6 σκελίδες – Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 3-4 – Καρότα (σε χονδρές ροδέλες)
- 2 – Καρότα (τριμμένα)
- 1 κουταλάκι – Τζίντζερ (τριμμένο)
- 1/2 φλυτζάνι – Κρασί λευκό (ή 1/4 φλυτζ. κρασί και 1/4 φλυτζ. ξύδι, για σβήσιμο)
- Ανάλογο – Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Για το Τελείωμα και τη Σάλτσα:
- 2 – Λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
- 1 κουταλιά σούπας – Πικάντικη μουστάρδα
- 1/2 φλυτζάνι – Ελαιόλαδο (το υπόλοιπο από το 1 φλυτζάνι της αρχής)
Για το Ρύζι (Συνοδευτικό):
- Ανάλογη ποσότητα – Κίτρινο ρύζι (π.χ. νυχάκι)
- 1 κουταλιά σούπας – Βούτυρο γάλακτος
- Ανάλογο – Αλάτι
Εκτέλεση
Α. Σοτάρισμα και Μαγείρεμα:
Ζεσταίνουμε το 3/4 του ελαιολάδου στη χύτρα ταχύτητος (ή κατσαρόλα) σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε και θωρακίζουμε το κρέας πολύ καλά από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το ξύδι (αν χρησιμοποιείτε) και το κρασί . Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε .
Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει το κρέας. Προσθέτουμε τα καρότα σε χοντρές φέτες (ή ροδέλες) και τα τριμμένα καρότα , αλάτι , πιπέρι και ρίγανη .
Κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητος και βράζουμε για 20 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να σφυρίζει (ή 1 1/2 – 2 ώρες σε απλή κατσαρόλα), μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Β. Τελείωμα Σάλτσας:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ( 1/4 φλυτζάνι ), τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και την πικάντικη μουστάρδα . Χτυπάμε τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν .
Ρίχνουμε το μείγμα στη σάλτσα του κρέατος στο τέλος , αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1 λεπτό και σβήνουμε τη φωτιά.
Γ. Συνοδευτικό Ρύζι:
Βράζουμε το κίτρινο ρύζι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν ψηθεί , το σουρώνουμε και ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο γάλακτος . Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε με το νοστιμότατο μοσχαράκι μας.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά (χύτρα) ή 1.5 – 2 ώρες (κατσαρόλα)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά (με χύτρα)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλειο Λεμονάτο και Αρωματικό Ρύζι
Κρέας: Το μοσχάρι από κιλότο είναι ιδανικό για κατσαρόλα, καθώς είναι σχετικά άπαχο αλλά γίνεται πολύ τρυφερό με το σιγανό μαγείρεμα ή τη χύτρα. Κόψτε το σε μεγάλες μερίδες .
Το Δέσιμο: Αν θέλετε τη σάλτσα πιο δεμένη , μπορείτε να διαλύσετε μισό κουταλάκι κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού, πριν τον ρίξετε στο τέλος. Το τριμμένο καρότο βοηθάει επίσης στο δέσιμο και τη γεύση.
Πικάντικη Μουστάρδα: Η πικάντικη μουστάρδα δίνει ένα εξαιρετικό βάθος και πικάντικη νότα στη λεμονάτη σάλτσα, που την κάνει ξεχωριστή και πιο ενδιαφέρουσα.
Ρύζι: Το βούτυρο γάλακτος που προσθέτετε στο τέλος στο ρύζι είναι το μυστικό για να γίνει το ρύζι πιο αφράτο , αρωματικό και γυαλιστερό .
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Κοτόπουλο Λεμονάτο με Πατάτες Φούρνου










