Κλασικός Mουσακάς

Ο κλασικός Μουσακάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που αποτελείται από φρέσκες φέτες μελιτζάνας, κιμά, πατάτες, κρεμμύδια, και σάλτσα ντομάτας, το οποίο ψήνεται στο φούρνο μέχρι να γίνει χρυσό και να σχηματίσει μια λαχταριστή κρούστα. Είναι ένα πλούσιο και γευστικό φαγητό που συνήθως σερβίρεται ως κυρίως πιάτο. Η συνδυασμένη γεύση των συστατικών του και η κρεμώδης υφή του κάνουν τον μουσακά απόλαυση για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.

Υλικά

800 γραμμάρια κιμά ανάμεικτο
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 ματσάκι Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι ρίγανη
Σάλτσα ντομάτας ή 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
6 πατάτες
6 μελιτζάνες
2-3 κολοκυθάκια
300 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
100gr βούτυρο

Μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 κρόκο αυγού
Αλάτι, πιπέρι
1/2 κ. γλυκού κανέλα
100 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Βάζω τον κιμά με ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρω
Μετά ρίχνω 2 ποτήρια νερό και αφήνω να βράσει
Στη συνέχεια βάζω τη σάλτσα το πιπέρι το Αλάτι την ρίγανη και στο τέλος το μαϊντανό
Τα λαχανικά τα κόβω σε φέτες και τα ψήνω στο φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα
Ξεκινάω τις στρώσεις με πατάτα μελιτζάνα-κολοκύθι-κιμάς-πατάτες-μελιτζάνες-μπεσαμέλ-τυρί βούτυρο ψήνω στους 200 βαθμούς

για την μπεσαμελ
Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί.
Σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθεί το αλεύρι, περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε το μείγμα καθώς αυτό απορροφάει όλο το γάλα.
Μόλις το μείγμα απορροφάει το γάλα, ρίχνουμε κι άλλο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να γίνεται ρευστό, καλά είναι να χαμηλώσουμε λίγο ακόμη τη θερμοκρασία, ειδικά οι αρχάριοι.

Συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα.
Όταν τελειώσει όλο το γάλα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε την κανέλα.
Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι η μπεσαμέλ μας να κάνει αυτές τις μπουρμπουλήθρες, οπότε και την αποσύρουμε πλέον από
τη φωτιά.
Ρίχνουμε τον κρόκο κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί μέσα στην κρέμα μας.
Ριχνουμε λίγο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το φαγητό.

Η Συνταγή είναι της Ευγενια Ζακκα

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ατομικός μουσακάς σε πήλινο.

Ατομικός μουσακάς σε πήλινο.

Ίσως το πιο αγαπημένο, ελληνικό παραδοσιακό, φαγητό με στρώσεις πατάτας, μελιτζάνας, ζουμερού κιμά και όλα αυτά σκεπασμένα με αφράτη βουτυράτη μπεσαμέλ πασπαλισμένη με την βασίλισσα παρμεζάνα. Ένα ονειρεμένο φαγητό που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Το απόλυτο Κυριακάτικο φαγητό για να περιποιηθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας.
Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε την συνταγή, να βάλουμε την ποδιά μας και να μαγειρέψουμε έναν υπέροχο μουσακά και να τους κάνουμε όλους να γλείφουν τα δάχτυλα τους.

Υλικά

Μελιτζάνα
Πατατες

Για τον κιμά
Κιμάς
Κρεμμυδι
Σκορδο
Κανελά 2 ξυλάκια
Σάλτσα Ντομάτας
Πελτές Ντομάτας
Αλατι
Πιπέρι μαύρο
Κύμινο
Δάφνη 2-3 φύλλα

Για τη μπεσαμέλ
Βουτυρο 100 γρ.
Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 100 γρ.
Γάλα 1 λίτρο
Παρμεζανα 50 γρ. τριμμένη
Αλατι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Αυγα 2 κρόκους

Εκτέλεση

Τηγανίζω αποβραδίς τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τα αφήνω να στραγγίσουν όλη τη νύχτα.

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Μετά προσθέτουμε και την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Για τον κιμά

Την επόμενη μέρα τσιγαρίζω το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτω τον κιμά και 2 ξυλάκια κανέλα και αφήνω για 15. Μετά προσθέτω την σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο τα δαφνόφυλλα και αφήνω να μαγειρευτεί.

Συναρμολόγηση

Στο πήλινο έβαλα πατάτα από πάνω μελιτζάνα κιμά και μπεσαμελ.
Στο ταψί βάζω μία στρώση πατάτα μία στρώση μελιτζάνα το μισό από τον κιμά ξανά πατάτα ξανά μελιτζάνα και από πάνω ξανά κιμά. Και στο τέλος μπεσαμελ. Βάζω παρμεζάνα η τριμμένο κασέρι από πάνω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς ώσπου να ροδίσει.

Κυριακη Αθανασακη

Προηγούμενο άρθροΠαξιμάδια νηστίσιμα με πορτοκάλι
Επόμενο άρθροΚουρκουτόπιτα με κολοκύθι ή μπατζίνα