Αυτό το φαγητό μου θυμίζει τα κυριακάτικα τραπέζια στην γιαγιά μου, γεμάτα μυρωδιές και αγάπη.

Υλικά

1 μικρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
1/4 φλ. ξύδι
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
3 φλ. τριμμένες ντομάτες
1 κ.σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις μπάμιες με το ξύδι, τις μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα, μέχρι να στραγγίξουν καλά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τις μπάμιες στο τηγάνι, χωρίς να τις ξεπλύνουμε από το ξύδι, και τις μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε τις μπάμιες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι με το ίδιο ελαιόλαδο τηγανίζουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, μέχρι να ροδίσει.
Στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι.

Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια και το νερό. Σιγοβράζουμε και μετά προσθέτουμε τις μπάμιες.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες.

  • Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να καθαρίσετε τις μπάμιες από το πρωί και να τις αφήσετε να στεγνώσουν στον ήλιο για λίγες ώρες.
  • Μην ανακατεύετε πολύ τις μπάμιες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να μη λιώσουν.
  • Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο στο τέλος.

Η Συνταγή είναι της Ρούλα Γεωργοπούλου