Νηστίσιμο κέικ τρουφάτο χωρίς μίξερ
Αυτό το νηστίσιμο κέικ τρουφάτο είναι η τέλεια επιλογή για όσους θέλουν ένα γλυκό, εύκολο και χωρίς μίξερ. Η υφή του είναι αφράτη και γευστική, ενώ η επικάλυψη σοκολάτας το κάνει ακόμα πιο δελεαστικό.
Πλεονεκτήματα:
- Νηστίσιμο: Ιδανικό για vegan και όσους νηστεύουν.
- Χωρίς μίξερ: Φτιάχνεται πανεύκολα με απλά υλικά και σκεύη.
- Αφράτο και γευστικό: Η υφή του είναι τέλεια και η γεύση του πλούσια.
- Επικάλυψη σοκολάτας: Το γλάσο σοκολάτας δίνει μια έξτρα πινελιά νοστιμιάς.
Υλικά:
- 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 250 γρ. ηλιέλαιο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 300 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 500 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. τρούφα
- 100 γρ. καρύδια (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
- 125 γρ. κουβερτούρα
- 5 κ.σ. νερό
- 5 κ.σ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
- Αλείψτε ένα ταψί (25/30 εκ.) με ηλιέλαιο.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε με σύρμα τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα μαγειρικής και τη ζάχαρη.
- Προσθέστε τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
- Ρίξτε την τρούφα και τα καρύδια (αν θέλετε) και ανακατέψτε ελαφρά.
- Αδειάστε το μείγμα στο ταψί.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά ή μέχρι να βγει στεγνό ένα μαχαίρι που θα βυθίσετε στο κέικ.
- Για το γλάσο, λιώστε την κουβερτούρα, το νερό και το ηλιέλαιο σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφήστε το γλάσο να κρυώσει λίγο και περιχύστε το κέικ.
- Πασπαλίστε με καρύδια (αν θέλετε) και αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως.
- Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Προτείνουμε:
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό πορτοκαλιού με χυμό λεμονιού ή χυμό μήλου.
- Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή cranberries.
- Μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με φρέσκα φρούτα ή σαντιγί.
Καλή όρεξη!
H Συνταγή είναι της κας Elena Diamanti