Η πάστα ταψιού καραμέλα είναι ένα υπέροχο γλυκό ψυγείου που συνδυάζει αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι, ζουμερό σιρόπι με κονιάκ, βασιλική κρέμα καραμέλας από χτυπημένο Morfat και καραμελωμένο ζαχαρούχο, και τέλος ένα γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας. Είναι πλούσια σε γεύση και απολαυστική σε υφή!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Παντεσπάνι (Ταψί 25×35 εκ.):
- 4 – Αυγά
- 12 κουτ. σούπας (κοφτές) – Ζάχαρη
- 8 κουτ. σούπας – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 4 κουτ. σούπας – Κακάο
- 1/2 φακελάκι – Μπέικιν πάουντερ
Για το Σιρόπι (Ζεστό):
- 1 κούπα του τσαγιού – Ζάχαρη
- 1 κούπα του τσαγιού – Νερό
- 1 – Βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού – Χυμό λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας – Κονιάκ
Για την Κρέμα Καραμέλας:
- 2 – Morfat (κρύα, από το ψυγείο)
- 1 κουτί – Καραμελωμένο ζαχαρούχο (Dulce de Leche)
Για το Γλάσο Σοκολάτας:
- 200 γρ. – Σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
- 150 γρ. – Γάλα εβαπορέ
- 1 κουτ. σούπας – Μέλι
Εκτέλεση
Α. Παντεσπάνι & Ψήσιμο:
Χτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν .
Κοσκινίζουμε το αλεύρι , το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι διαστάσεων 25×35 εκ. και ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά .
Β. Σιρόπι & Σιρόπιασμα:
Μέχρι να ψηθεί το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε την κούπα ζάχαρη με την κούπα νερό , τη βανίλια και το χυμό λεμόνι για 2-3 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας κονιάκ .
Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγει το παντεσπάνι από το φούρνο, με το ζεστό σιρόπι . Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το παντεσπάνι.
Γ. Κρέμα & Γλάσο:
Φτιάχνουμε την κρέμα καραμέλα : Χτυπάμε τα 2 Morfat κρύα από το ψυγείο μέχρι να σφίξουν και να αφρατέψουν . Προσθέτουμε το 1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο ( Dulce de Leche ) και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Όταν κρυώσει το παντεσπάνι, απλώνουμε επάνω την κρέμα καραμέλας ομοιόμορφα.
Φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας : Βράζουμε το γάλα εβαπορέ , ρίχνουμε και ανακατεύουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και 1 κουτ. σούπας μέλι . Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή .
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και το προσθέτουμε επάνω από την κρέμα καραμέλας.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες (ιδανικά 4-5 ώρες ή όλη τη νύχτα) πριν το κόψουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά (στους 180°C)
Χρόνος Αναμονής (Ψύξης): 4 – 5 ώρες
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Πλούσια Πάστα Καραμέλας
Παντεσπάνι: Το κοσκίνισμα των στερεών υλικών ( αλεύρι, κακάο, μπέικιν ) είναι σημαντικό για να γίνει το παντεσπάνι πιο αφράτο και να αποφευχθούν οι σβόλοι.
Σιρόπιασμα: Όπως σε όλα τα σιροπιαστά, το καυτό παντεσπάνι με το ζεστό σιρόπι βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση . Προσθέστε το κονιάκ αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά για να διατηρηθεί το άρωμά του.
Κρέμα Morfat: Το Morfat πρέπει να είναι πολύ κρύο για να φουσκώσει σωστά κατά το χτύπημα. Το καραμελωμένο ζαχαρούχο πρέπει να προστεθεί σιγά-σιγά και όχι όλο μαζί.
Γλάσο: Το μέλι στο γλάσο σοκολάτας δίνει επιπλέον λάμψη και ελαστικότητα . Το γλάσο πρέπει να χλιαρό, όχι καυτό, όταν το ρίξετε πάνω στην κρέμα.
Σχετικές Συνταγές
Τούρτα Μπανόφι με Dulce de Leche
Η Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη







