Το Παστίτσιο της Μυτιληνιάς είναι μια κλασική επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι, με πλούσιο κιμά και βελούδινη μπεσαμέλ. Η συνταγή αυτή είναι πολύ απλή και το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο, σπιτικό παστίτσιο. Δείτε στο τέλος της συνταγής
Χρήσιμα Tips για το Παστίτσιο
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτό το πεντανόστιμο παστίτσιο, θα χρειαστούμε:
Για τα μακαρόνια και τον κιμά:
- 500 γρ. Μακαρόνια παστίτσιο Νο 2
- 750 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
- 100 ml Λάδι
- 3 Φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
- 1 Μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 Μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 2-3 Σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. Κανέλα
- 1 κ.γ. Ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Μισό ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
Για την μπεσαμέλ:
- 1,5 λίτρο Γάλα
- 8 κ.σ. Κορν φλάουρ
- 3 Αυγά
- 2 κ.σ. Βούτυρο
- 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
- 150 γρ. Κασέρι, τριμμένο
Εκτέλεση της Συνταγής
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο φαγητό.
1. Γεμίζω μια μεγάλη κατσαρόλα με πέντε λίτρα νερό και τη βάζω σε δυνατή φωτιά. μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτω αλάτι και ρίχνω τα μακαρόνια παστίτσιο. ανακατεύω με μια πιρούνα και τα αφήνω να βράσουν 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. τα σουρώνω, τα ραντίζω με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύω απαλά και τα κρατάω στην άκρη.
2. Σε μια κατσαρόλα με το λάδι σοτάρω τα ψιλοκομμένα λαχανικά. προσθέτω τον κιμά, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρω για περίπου 3 λεπτά.
3. Σβήνω τον κιμά με το λευκό κρασί. προσθέτω τις ντομάτες, τη ζάχαρη και την κανέλα, και σιγοβράζω για 20 με 25 λεπτά. τέλος, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
4. Τώρα ετοιμάζω την μπεσαμέλ. σε μια κατσαρόλα ρίχνω το γάλα και διαλύω μέσα τις 8 κουταλιές του κορν φλάουρ, ανακατεύοντας καλά. στη συνέχεια, ανοίγω τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
5. Βγάζω την μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τα αυγά και το τριμμένο κασέρι. ανακατεύω καλά.
6. Στρώνω τα μισά μακαρόνια στο ταψί μου, απλώνω από πάνω τον κιμά ομοιόμορφα, σκεπάζω με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος ρίχνω από πάνω τη μπεσαμέλ.
7. Ψήνω στους 180°C για περίπου μία ώρα, μέχρι η επιφάνεια του παστίτσιου να ροδίσει.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 30 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 25 λεπτά (συνολικά).
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 55 λεπτά.
Χρήσιμα Tips για το Παστίτσιο
- Μακαρόνια: Το μυστικό για να μη λασπώσουν τα μακαρόνια είναι να τα βράσεις για 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία.
- Μπεσαμέλ: Βεβαιώσου ότι ανακατεύεις την μπεσαμέλ συνεχώς για να μην κολλήσει και να μην κάνει σβόλους.
- Οργάνωση: Φτιάξε πρώτα τον κιμά και μετά την μπεσαμέλ, για να είναι όλα έτοιμα για το στρώσιμο στο ταψί.










