Υπάρχουν 3 βασικές μέθοδοι για να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο:

1. Ξαλμύρισμα σε νερό:

  • Ξεπλύνετε καλά τον μπακαλιάρο με κρύο νερό.
  • Βάλτε τον σε μια λεκάνη με κρύο νερό, φροντίζοντας να καλύπτεται πλήρως.
  • Αλλάξτε το νερό κάθε 6-8 ώρες, για 12-24 ώρες, ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το φιλέτο και πόσο αλμυρός είναι.
  • Για πιο γρήγορο ξαλμύρισμα, μπορείτε να μουλιάσετε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό με 1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι για 6-8 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.
  • Στραγγίξτε καλά τον μπακαλιάρο πριν τον μαγειρέψετε.

2. Ξαλμύρισμα σε γάλα:

  • Ξεπλύνετε τον μπακαλιάρο με κρύο νερό.
  • Βάλτε τον σε ένα μπολ με γάλα, φροντίζοντας να καλύπτεται πλήρως.
  • Αφήστε τον στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
  • Στραγγίξτε καλά τον μπακαλιάρο πριν τον μαγειρέψετε.

3. Ξαλμύρισμα με τρεχούμενο νερό:

  • Ξεπλύνετε τον μπακαλιάρο με κρύο νερό.
  • Τοποθετήστε τον σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
  • Αφήστε τον για 1-2 ώρες, ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το φιλέτο και πόσο αλμυρός είναι.
  • Στραγγίξτε καλά τον μπακαλιάρο πριν τον μαγειρέψετε.

Συμβουλές:

  • Εάν δεν είστε σίγουροι για το πόσο χρόνο χρειάζεται για να ξαλμυριστεί ο μπακαλιάρος, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι πριν τον μαγειρέψετε.
  • Μπορείτε να διατηρήσετε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο στο ψυγείο για 1-2 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής σας για το χρόνο ψησίματος ή βρασμού του μπακαλιάρου.

Προσοχή:

  • Μην μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο πριν ξαλμυριστεί, αλλιώς θα είναι πολύ αλμυρός.
  • Μην αφήνετε τον μπακαλιάρο στο νερό για περισσότερο από τον συνιστώμενο χρόνο, αλλιώς θα μουλιάσει και θα χάσει τη γεύση του.

Επιπλέον:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στο νερό ξαλμυρίσματος 1-2 κλαδάκια θυμάρι ή ρίγανη για να δώσετε στον μπακαλιάρο μια πιο λεπτή γεύση.
  • Μπορείτε επίσης να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο σε άλμη (νερό με αλάτι), αλλά η μέθοδος αυτή είναι πιο περίπλοκη και δεν συνιστάται για αρχάριους.

Πηγές:

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμη λαδόπιτα όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΗ Σφακιανή πίτα είναι μια παραδοσιακή κρητική πίτα με λεπτή ζύμη και γέμιση από μυζήθρα