Το Πρόσφορο

Το πρόσφορο, ένα απλό ψωμί από ζυμάρι, κατέχει ύψιστη θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία, συμβολίζοντας πλήθος θρησκευτικών νοημάτων και διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στη Θεία Λειτουργία.

Συμβολισμός:

Σώμα Χριστού: Το πρόσφορο, μετά τον Αγιασμό, μεταβάλλεται στο Σώμα του Ιησού Χριστού, αποτελώντας το κεντρικό στοιχείο της Θείας Ευχαριστίας.
Θυσία: Η προσφορά του προσφόρου από τους πιστούς συμβολίζει την προσφορά του εαυτού τους στο Θεό, μιμούμενοι την θυσία του Χριστού.
Ενότητα: Το μοίρασμα του Αντιδώρου, κομματιών του προσφόρου, μετά τη Θεία Λειτουργία, συμβολίζει την ένωση των πιστών μεταξύ τους και με τον Θεό.
Πνευματική τροφή: Το πρόσφορο, ως τροφή αγιασμένη, προσφέρει πνευματική ενδυνάμωση και χάρη στους πιστούς.

Συμπέρασμα:

Το πρόσφορο, με την απλότητα και την ιερότητά του, αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Συμβολίζει την θυσία, την ενότητα, την πνευματική τροφή και συνδέει τους πιστούς με τον Θεό και την πλούσια θρησκευτική παράδοση.

Υλικά-Εκτέλεση

για το Προζύμι
για 3 λειτουργίες

Χρησιμοποιώ 2 κιλά αλεύρι κίτρινο σκληρό από τα δύο κιλά χρησιμοποιώ τα 500 γραμμάρια συν το προζύμι που έχετε συν λίγο νερό και
αναπιάνω το προζύμι το κάνω μία σφιχτή μπάλα το φτιάχνω το βράδυ και το αφήνω σε ζεστό μέρος μέχρι το πρωί
Το πρωί σε μία λεκάνη βάζω το υπόλοιπο αλεύρι κάνω μία γουβίτσα και ρίχνω μέσα το προζύμι συν λίγο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει
μία σφιχτήριο πολύ σφιχτή ζύμη
Το κόβω σε τρεις μπαλίτσες και το βάζω σα ταψάκια που έχω ζεστάνει ελαφρώς
Τα χαϊδεύω για 2 με 3 λεπτά από πάνω με την παλάμη μου και τοποθετώ της σφραγίδα από πάνω αλλά την πατώ μέχρι κάτω και στρίβω δεξιά
αριστερά σιγά-σιγά και την τραβάω επάνω
Τα αφήνουν να γίνουν και τα ψήνω στις αντιστάσεις 170 βαθμούς πάνω-κάτω

Η Συνταγή είναι της κας Aristi Georgousi Kiriakopoulou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Συστατικά

3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό, ζεστό
1 συσκευασία ξηρή ζύμη
1/2 κουταλάκι αλάτι 

Πώς να ψήσετε το πρόσφορο:
Διαλύστε τη ζύμη σε 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό. Συνδυάστε το αλάτι και το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Σχηματίζετε ένα πηγάδι στο κέντρο του μείγματος αλευριού και ρίχνουμε τη ξυρή μαγιά.
Αναμίξτε και στη συνέχεια ζυμώστε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια έως ότου η ζύμη να είναι μαλακή. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε και αφήστε την να ανέβει μέχρι διπλάσιο σε μέγεθος. Προετοιμάστε δύο στρόγγυλα ταψιάκα αλευρωμένα (απλά χρησιμοποιήστε το αλεύρι, όχι βούτυρο). Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ, βγάλτε την προς τα κάτω και ζυμώστε για άλλα 10 λεπτά. Χωρίστε το σε δύο τμήματα.

Τοποθετήστε τα στα αλευρωμένα ταψάκια και πασπαλίστε λίγο αλεύρι από πάνω. Βάλτε τη σφραγίδα στο αλεύρι και πιέστε σταθερά την σφραγίδα από πάνω. Αφήστε τη σφραγίδα στη θέση της και καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε την να φουσκ΄ψσει ξανά μέχρι να διπλασιαστεί. Αφαιρέστε τη σφραγίδα και ψήνετε στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρέστε από τα ταψάκια και αφήστε να κρυώσει. 

Προηγούμενο άρθροΠίτα Όνειρο: Σπανακοτυροπιτα με Ζαγορίσιο Φύλλο, Φέτα και Χόρτα
Επόμενο άρθροΖουμερές μπιφτεκάρες με μυρωδικά