Εξαιρετικά νόστιμα, μυρωδάτα γλυκά ψωμάκια που μου θυμίζουν τη γεύση των τσουρεκιών.
Τέτοια ψωμάκια δεν εχω ξαναφαει! 😋 Η δομή της ζύμης είναι απλά φανταστική! 👍
Φτιάχνει 9 τσουρέκια
Υλικά:
100 γρ γάλα
100 γραμμάρια κεφίρ
20 γρ ζωντανή μαγιά
80 γρ ζάχαρη
0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
80 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αυγά (- 1 κρόκος για το άλειμμα)
1κγ εκχυλισμα βανίλιας
500 γρ αλεύρι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τη ζύμη με την προσθήκη γάλακτος και κεφίρ, οπότε προκύπτει μια πολύ καλή δομή της ζύμης.
Ανακατεύουμε το γάλα με το κεφίρ και ζεσταίνουμε μέχρι να ειναι χλιαρό, προσθέτουμε τη μαγιά.
Από όλη την ζαχαρη ρίχνουμε στο μειγμα της μαγια 1 κουτ.γλυκού ζάχαρη, 200 γρ αλεύρι.
Ανακατεύουμε για να μην υπάρχουν σβώλοι.
Σκεπάζετε το μειγμα της μαγιας με μεμβράνη και αφήνετε για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το ασπραδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την βανιλια, το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, προσθέτουμε το μειγμα της μαγιας και ρίχνουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη που δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας, οπότε προσθέτουμε λίγο λάδι για να ζυμωθεί καλά.
Ακόμα ζυμώνουμε στο τραπέζι 10 λεπτά
Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη να αυξηθεί σε όγκο για 50 λεπτά.
Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε στη λαδωμένη επιφάνεια στην οποία θα κάνουμε τα τσουρεκάκια.
Φτιάχνουμε φύλλα σε σχήμα οβάλ, τα οποία στρίβουμε σε ρολά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά
Τα ανοίγουμε ξανά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
Φτιάχνουμε ένα ρολό με μήκος 30 εκ. και πλάτος 10 εκ. και το αλείφουμε ελαφρά με λάδι με τη βοήθεια του πλάστη.
Το διπλώνουμε στη μέση και κάνουμε τομές με ένα μαχαίρι, όπως στη φωτογραφία.
Ξεδιπλώστε, τεντώστε λίγο και μαζέψτε σε μια λωρίδα, στρίψτε τις άκρες.
Ξεκινήστε να στρίβετε, βάζοντας την άκρη του τριαντάφυλλου ή του σαλιγκαριού στην άλλη άκρη, την οποία επίσης κρύβουμε μέσα.
Βάλτε τα σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα για 20 λεπτά για να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με έναν κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας γάλα.
Τα αφήνουμε να σταθούν για άλλα 10 λεπτά για να στεγνώσει ο κρόκος. Παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα ψωμάκια.
Απλά κάντε το όπως γράφεται, ώστε η ζάχαρη να μην λιωσει, αλλά να μείνει ανέπαφη.
Αν την πασπαλίζετε πάνω σε φρέσκο γλάσο, θα αρχίσει να βουλιάζει, αλλά με αυτόν τον τρόπο διατηρεί το σχήμα της.
Αυτό είναι το κόλπο αυτών των τσουρεκιών!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Καλή τύχη με το ψήσιμό σας! Να πάνε όλα καλά! ❤️
Η Συνταγή είναι της κας Наталія Бевза