Τα Ρολά Πιτάκια με Σπανάκι και Φέτα είναι μια εύκολη και νόστιμη συνταγή που εγώ φτιάχνω σε χρόνο μηδέν, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες. Ο συνδυασμός του σπανακιού, της πικάντικης φέτας και του άνηθου δημιουργεί μια πραγματικά γευστική εμπειρία που θα λατρέψουν όλοι στο σπίτι. Επιπλέον, αυτά τα πιτάκια είναι πολύ ευέλικτα, γι’ αυτό μπορείς να τα σερβίρεις ως ορεκτικό, ως κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως συνοδευτικό στο τραπέζι σου.


Υλικά για τα Ρολά Πιτάκια

Για τη ζύμη:

  • Χλιαρό νερό: 350 ml
  • Μαγιά ξερή: 1 φακελάκι
  • Ζάχαρη: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλεύρι: περίπου 550 γρ.

Για τη γέμιση:

  • Σπανάκι ψιλοκομμένο: 1 κιλό
  • Τυρί φέτα θρυμματισμένο: 200 γρ.
  • Άνηθος ψιλοκομμένος: 1/2 φλιτζάνι
  • Κρεμμύδι ψιλοκομμένο: 1
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Βούτυρο (για το άλειμμα)

 

Αναλυτική Εκτέλεση της Συνταγής

1. Προετοιμασία της ζύμης.
Ζυμώνω όλα τα υλικά της ζύμης (ζάχαρη, μαγιά, νερό, αλάτι και αλεύρι) μέχρι να γίνει μία εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Χωρίζω αμέσως τη ζύμη σε 6 ίσα μπαλάκια και ανοίγω λεπτές κρούστες (φύλλα).

2. Ετοιμασία της γέμισης.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρω το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σπανάκι και σοτάρω για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαραθεί τελείως. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέτω τη θρυμματισμένη φέτα, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι στο σπανάκι και ανακατεύω πολύ καλά.

3. Δημιουργία των ρολών.
Κόβω κάθε κρούστα ζύμης στη μέση κατά μήκος, δηλαδή παίρνω 2 κομμάτια από κάθε φύλλο. Ραντίζω κάθε κομμάτι με λίγο λάδι. Βάζω τη γέμιση με το σπανάκι και το τυρί κατά μήκος και τυλίγω προσεκτικά σε ρολά.

ρολά πιτάκια με σπανάκι και τυρί φέτα Έτσι, από κάθε φύλλο παίρνω 2 σαλιγκάρια-πιτάκια.

4. Ψήσιμο.
Αφήνω τα ρολά πιτάκια με σπανάκι και φέτα στο φούρνο, στους 100°C, μόνο με την κάτω αντίσταση (ρεοτάν), για να φουσκώσουν. Μετά, ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνω μέχρι να ροδίσουν. Λίγο πριν τα βγάλω από τον φούρνο, τα αλείφω με ένα κομμάτι βούτυρο για να γίνουν πιο τραγανά και λαμπερά.


Χρόνοι Προετοιμασίας & Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 30-40 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα


Χρήσιμα Tips για τα Ρολά Πιτάκια

Για έξτρα γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο μοσχοκάρυδο ή μπούκοβο στη γέμιση.

Αν δεν έχεις χρόνο, χρησιμοποίησε έτοιμο φύλλο κρούστας.

Σέρβιρε τα ρολά πιτάκια με σπανάκι και φέτα με σάλτσα γιαουρτιού ή με μια δροσερή ντοματοσαλάτα.

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κάνοντας αυτή τη συνταγή και υγιεινή!

Η Συνταγή είναι της κας Dhmhtra Merdzhanova