Το Σάμαλι Πολίτικο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα Πολίτικα Συνταγές γλυκά. Η παρασκευή του είναι πανεύκολη και η γεύση του μοναδική , χάρη στο άρωμα της μαστίχας Χίου και την αφράτη υφή του σιμιγδαλιού. Το βγάζουμε άφοβα από τον φούρνο διότι το σάμαλι δεν “πέφτει” ! Είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που αποτελεί ιδανικό κέρασμα για κάθε περίσταση.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά για το Σάμαλι
- Σιμιγδάλι χοντρό – 2 1/2 φλιτζάνια
- Ζάχαρη – 1 1/4 φλιτζάνι
- Γιαούρτι – 1 1/2 φλιτζάνι
- Μαγειρική σόδα – 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Baking powder – 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Τριμμένη μαστίχα Χίου – (όσο θέλετε για άρωμα)
- Αμύγδαλα (μισά, για γαρνίρισμα)
Υλικά για το Σιρόπι
- Ζάχαρη – 2 κούπες
- Νερό – 1 1/4 κούπες
- Λεμόνι – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία Ζύμης: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα μαζί. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι με τη σόδα στα υπόλοιπα στερεά υλικά ( σιμιγδάλι, ζάχαρη, baking powder, μαστίχα ) και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να υγρανθεί όλο το μείγμα μας και να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
2. Ξεκούραση: Το στρώνουμε σε ταψί 35 εκατοστών που έχουμε βουτυρώσει καλά και το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.
3. Χάραγμα & Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C . Το χαράζουμε σε κομμάτια (ρόμβους ή τετράγωνα) και βάζουμε μισό αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι. Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
4. Σιρόπι: Ενώ ψήνεται, φτιάχνουμε το σιρόπι : Βάζουμε τις 2 κούπες ζάχαρη, το 1 1/4 κούπες νερό και τις 2 κσ λεμόνι σε κατσαρόλα. Το βράζουμε 5 λεπτά αφού αρχίσουν οι φυσαλίδες. Το αφήνουμε στην άκρη.
5. Σιρόπιασμα: Μόλις ψηθεί το σάμαλι, το βγάζουμε, το αλείφουμε με βούτυρο και ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά . Το σάμαλι πρέπει να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό (ή το αντίστροφο, δείτε tips). Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε. Δοκιμάστε κι άλλα σιροπιαστά γλυκά.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ξεκούρασης: 2 ώρες
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά (στους 200°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες (με την ξεκούραση)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για το πιο αφράτο Σάμαλι
Το Σιμιγδάλι: Χρησιμοποιήστε χοντρό σιμιγδάλι . Αυτό απορροφά καλύτερα το σιρόπι και κάνει το γλυκό πιο αφράτο, χωρίς να λασπώνει.
Η Ξεκούραση: Οι 2 ώρες ξεκούρασης είναι κρίσιμες! Δίνουν χρόνο στο σιμιγδάλι να απορροφήσει τα υγρά (γιαούρτι/σόδα) και να φουσκώσει, ώστε να γίνει το σάμαλι αφράτο και να μην «πέσει» κατά το ψήσιμο.
Βούτυρο: Μη παραλείψετε να αλείψετε με βούτυρο το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο. Αυτό ενισχύει το άρωμα και τη γεύση.
Σιρόπι: Για να γίνει σωστά σιροπιαστό, το γλυκό πρέπει να είναι καυτό (μόλις βγήκε από τον φούρνο) και το σιρόπι χλιαρό/κρύο (ή το αντίστροφο). Μπορείτε να ρίξετε όλο το σιρόπι αμέσως, σιγά σιγά.
Σχετικές Συνταγές
Μπακλαβάς Με Καρύδι και Κανέλα
από την ΕΛΕΝΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Η Συνταγή είναι αναρτημένη στο ellinonmageiremata
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σάμαλι

Αυτό είναι ένα γλυκάκι χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, που μπορεί να γίνει σε κάθε περίσταση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρο χωρίς καμία αλλαγή στη γεύση.
Συστατικά:
2 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα
μια πρέζα αλάτι
2 φλιτζάνια γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι ροδόνερο
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1 φλιτζάνι αμύγδαλα για διακόσμηση
Σιρόπι ζάχαρης:
3 κούπες ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζάνι ροδονερό
τσαγιού χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
Παρασκευή:
1. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με διττανθρακική σόδα, ζάχαρη και αλάτι
2. Προσθέστε σταδιακά το ροδόνερο ενώ ανακατεύετε με ένα κουτάλι
3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά
4. Σκεπάζετε το μείγμα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C
6. Λαδώνουμε με ταχίνι ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ., ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, διακοσμούμε με τα αμύγδαλα και το ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κέικ.
7. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι ζάχαρης, βράζετε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πήξει και στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ροδονερό και το βούτυρο
8. Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι ζάχαρης και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά.
9. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει, μετά κόβουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους και σερβίρουμε
Η Συνταγή είναι του Khalil Alsalman









