Κεκάκια με σοκολάτα πραλίνας φουντουκιού
Συστατικά:
Σοκολατένιο κέικ:
230 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
40 γρ. από πικρή σκόνη κακάο
270 γρ. κρυσταλλικής ζάχαρης
10 γρ. του μπέικιν πάουντερ
5 γρ. σόδα
Πρέζα αλάτι
90 ml σπορέλαιο
100 ml νερό
50 ml υγρού καφέ
2 ολόκληρα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη
(Προσθέτω και ψιλοκομμένα φουντούκια κατά βούληση)
Σαντιγί χτυπημένη με σοκολάτα πραλίνα:
Για τη σαντιγί ganache με πραλίνα (μάλλον θα σου περισσέψει λίγο στο τελος αλλά είναι δύσκολο να φτιάξεις μικρή ποσότητα)
85 γρ. σοκολάτα γάλακτος με πραλίνα
205 γρ. κρέμα γάλακτος 85 γρ. + 120 γρ.
Μισό φύλλο ζελατίνης, δηλαδή 1 γρ.
Μπισκότο με κακάο και αμύγδαλο:
30 γρ. από αλεύρι αμυγδάλου
15 γρ. από πικρή σκόνη κακάο
110 γρ. του βουτύρου
80 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. αυγό (1 μέτριο αυγό)
210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 πρεζες αλατιού
γλασσο Rocher:
Συστατικά:
300 γρ. μαύρης σοκολάτας
85 γρ. ουδέτερο φυτικό λάδι
95 γρ. από ψιλοκομμένα φουντούκια
Εκτέλεση
Χρησιμοποίησα ένα ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο,
το μπέικιν πάουντερ και τη διττανθρακική σόδα που έχουμε κοσκινίσει προηγουμένως.
Προσθέστε τα αυγά, το λάδι, το γάλα και ανακατέψτε τα πάντα, αφού έχετε ένα ομοιογενές μείγμα (αρκετά συμπαγές),
προσθέστε το νερό, τον καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε όλα, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς
για περίπου 45 ή 50 λεπτά. (κάντε μια δοκιμή οδοντογλυφίδας). Μόλις ψηθεί και αφήστε να κρυώσει.
Γκαναζ χτυπημένη με πραλίνα:
(να ετοιμαστεί τουλάχιστον 4 ώρες πριν ή κατά προτίμηση την προηγούμενη μέρα):
μαλακώστε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Κόβουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα, αφήνουμε να βράσουν 85 γρ. της κρέμας
γάκατος, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μαλακωμένη και στραγγισμένη ζελατίνη, προσθέτουμε τη σοκολάτα, ανακατεύουμε,
ενσωματώνουμε σταδιακά την κρέμα και ανακατεύουμε ζωηρά να δημιουργηθεί ένα γαλάκτωμα, με τα υπόλοιπα 120 γρ. της κρύας κρέμας.
Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Μπισκότο με κακάο και αμύγδαλο:
Μαλακώνουμε το βούτυρο και το δουλεύουμε στο μίξερ βάσης με το εξάρτημα κουπιών μαζί με τη ζάχαρη άχνη και το αυγό.
Ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου και τα δένουμε όλα μαζί με 60 γρ. αλεύρι.
Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα 150 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο προηγουμένως με κακάο, ανακατεύουμε και σχηματίζουμε ένα καρβέλι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες. Το ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος 2mm,
το κόβουμε σε τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα με εγκοπές κατά βούληση και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 ή 15 λεπτά περίπου.
γλασσο Rocher:
Λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα και το λάδι προσέχοντας να μην ξεπεράσουμε τους 45 βαθμούς και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φουντούκια.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε το κέικ σοκολάτας σε κυβάκια όπως θέλουμε, τα βουτάμε απαλά στο γλάσο να καλυφθούν καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα τοποθετούμε πάνω στο μπισκότο. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τη γκαναζ μέχρι να αποκτήσετε μια υφή παρόμοια με τη σαντιγί, χρησιμοποιήστε μια σακούλα για να φτιάξετε μια ροζέτα με ένα ακροφύσιο αστέρι και διακοσμήστε με φουντούκια.
Η Συνταγή είναι του Vito Caterina Di Girolamo
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κεκάκια με σοκολάτα και καρύδα
Συστατικά
Για τα κέικ
1 κούπα βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Ξύσμα από 1 καλά πλημμένο πορτοκάλι
3 αυγά (χτυπημένα)
1 ¾ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ φλιτζάνι γάλα
Για το γλάσο
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
¼ φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
½ φλιτζάνι βραστό νερό
Για την Διακόσμηση
2 φλιτζάνια αποξηραμένη καρύδα
Ξύσμα από 2 πλημμένα πορτοκάλια
Προετοιμασία
1. Για τα κέικ: ζεστάνετε το φούρνο στους 180 ° C (ανεμιστήρας 160 °). Βουτυρώστε ένα ταψί 20cm x 30cm και στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
2. Χτυπάτε μαζί το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ μέχρι να αφτατέψουν. Σταδιακά ρίξτε και χτυπήστε τα αυγά μέχρι να αναμειχθούν.
3. Ανακατέψτε το μισό αλεύρι με το μισό γάλα. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλεύρι και γάλα μέχρι να συνδυαστούν.
4. Βάλτε με το κουτάλι στο ταψί και ισιώστε από πάνω. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να βγει μία οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο. Αφήστε να κρύωσει στο φούρνο για 10 λεπτά, και στη συνέχεια τοποθετήστε το εκτός για να κρυώσει εντελώς.
5. Για το γλάσο: Κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο σε ένα μπολ, ρίξτε το βούτυρο και το νερό και χτυπήστε το μέχρι να να γίνει λείο το μείγμα.
6. Κόψτε το κέικ σε 15 κομμάτια, και ανακατέψτε σε ένα μπολ μαζί την καρύδα και το ξύσμα πορτοκάλι.
7. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, βουτύστε τα κεκάκια στο γλασο. Τινάξτε την περίσσεια, και στη συνέχεια, ανακατέψτε το μέσα στην καρύδα και το πορτοκάλι. Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο στεγνώσουν.
Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα κέικ, το γλάσο και την καρύδα και αφήστε τα.
ΠΗΓΗ: eatsmarter.com