Το σπιτικό ψωμί δεν είναι απλά φαγητό, είναι μια εμπειρία. Η ζεστή του φούρνου μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι, η αφράτη υφή του, η αγνή γεύση του που σε ταξιδεύει σε παιδικές αναμνήσεις, όλα αυτά συνθέτουν μια μοναδική απόλαυση.

Ευχαριστούμε για το μεράκι και την αγάπη που βάζετε στο ψήσιμο του ψωμιού σας. Φαίνεται φτιαγμένο με τα πιο αγνά υλικά και με πολύ μεράκι.

Υλικά:

700 γραμμάρια νερό
2 φακελάκια μαγιά
30 γραμμάρια ζάχαρη
40 γραμμάρια λάδι
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμμάρια αλάτι
700 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό (περίπου 37°C).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Προσθέτουμε σταδιακά το κίτρινο αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να λάβουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μια πετσέτα, για 40-50 λεπτά (ή και λίγο παραπάνω).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
Σχηματίζουμε το ψωμί μας στο σχήμα που επιθυμούμε.

σπιτικό ψωμί
σπιτικό ψωμί

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 220°C, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για ακόμη 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη διάφορα σπόρια, όπως σουσάμι, ηλιόσπορους, ή καρύδια.
Αν θέλετε πιο τραγανή κρούστα, ψήστε το ψωμί σε μια κατσαρόλα με καπάκι για τα πρώτα 20 λεπτά.
Μπορείτε επίσης να ψήσετε το ψωμί σε φριτέζα αέρος για 30-40 λεπτά στους 180°C.
Καλή επιτυχία!

H εκτέλεση της συνταγής είναι της κας Μαίρη Αναστασοπούλου

Προηγούμενο άρθροΤρίγωνα Πανοράματος: Μια γλυκιά εμπειρία γεμάτη νοσταλγία
Επόμενο άρθροΜπαμπαδάκια