24.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Ιδιαίτερα Διάφορα Στεφάνι τυριών και αλλαντικών με μπαγιατικο ψωμί
Στεφάνι τυριών και αλλαντικών με μπαγιατικο ψωμί

Στεφάνι τυριών και αλλαντικών με μπαγιατικο ψωμί

76

Στεφάνι τυριών και αλλαντικών με μπαγιατικο ψωμί

Αποφάσισα να κάνω χαρούμενους τους αγαπημένους μου ένα Σάββατο πρωί του Ιανουαρίου. Αν σου έχει μεινει μπαγιάτικο ψωμί, αυτή είναι η συνταγή πώς να το χρησιμοποιήσετε φτιάχνοντας αυτό το υπέροχο, νόστιμο στεφάνι από μπαγιάτικο ψωμί.

Υλικά:

3 φέτες ψωμί και 1 καρβέλι
τυρί κιτιρνο περίπου 100 γραμ
καπνιστό μπούτι φετες/ζαμπον-/ περίπου 100 γρ
λάδι 30 γρ
ξερό θυμάρι 1 κουτ.
κέτσαπ 2-3 κ.σ.
αυγό 1 Μέγεθος L
γιαούρτι 2-3 κ.σ.

Εκτέλεση:

Το ψωμί κοβεται σε μεγάλα κομμάτια.
Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε και αναμιγνυουμε καλά.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ.
Στη μέση της φόρμας τοποθετούμε ένα φλιτζάνι που είναι επίσης τυλιγμένο με χαρτί ψησίματος.

Τακτοποιήστε το μισό απο το ψωμί σε κομμάτια, τα μισα αλαντικα και το τυρί.
Προσθέστε κέτσαπ, πασπαλίστε με θυμάρι.
Απο πάνω γεμίζεται με το υπόλοιπο ψωμί, το κρέας, το κέτσαπ και το τυρί.
Πασπαλίζουμε με θυμάρι και βάζουμε κομμάτια βούτυρο.

Στεφάνι τυριών και αλλαντικών με μπαγιατικο ψωμί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και αφαιρούμε από τη φόρμα.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΡΩΙΝΟ!

H Συνταγή είναι από το mytasted.blogspot.com

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αθηνά Ιωάννου

Στο απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό των Χανίων, τρία διαφορετικά τυριά, κολοκυθάκια και μυρωδικά είναι οι πρωταγωνιστές!

Η ονομασία του έρχεται από την τουρκική γλώσσα, όπου borek κάθε τι τυλιγμένο σε ζύμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνταγή είναι τουρκική, κάθε άλλο μάλιστα! Είναι ένα γιορτινό, κυριακάτικο πιάτο που δοξάζει τα υλικά του καλοκαιρινού μποστανιού, τα κολοκυθάκια που τόσο αγαπούν στο νησί, και την ξινομυζήθρα, το φρέσκο τυρί που της δίνει άρωμα και οξύτητα.

Υλικά

Για τη ζύμη

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ρακή

περίπου 200 ml νερό ή όσο πάρει

Για τη γέμιση

1 – 1 ½ κιλό κολοκυθάκια (ανάλογα στο μέγεθος)

1 κιλό πατάτες

1 κιλό ξινομυζήθρα (ή μισή μισή με γλυκιά μυζύθρα)

1 φλιτζ. γραβιέρα κρητική τριμμένη

1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

2-3 αβγά

1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλεύρι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το άλειμμα του φύλλου

σουσάμι

ελαιόλαδο

direct

Διαδικασία

Ζύμη: Ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη ρακή και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Την πλάθετε σε δύο μπάλες, τη μία μεγαλύτερη από την άλλη, και τις αφήνετε σκεπασμένες για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Γέμιση: Κόβετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες. Τα αλατίζετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Ανακατεύετε τα τυριά σε ένα μπολ.

Πίτα: Ανοίγετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε δύο φύλλα. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί διαμέτρου 38-40εκ. και απλώνετε το μεγαλύτερο φύλλο έτσι ώστε να καλυφθούν τα πλαϊνά του ταψιού και να περισσεύει λίγη ζύμη.

Απλώνετε τα μισά κολοκυθάκια και τις μισές πατάτες. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Απλώνετε το μισό μείγμα των τυριών και τα μισά αρωματικά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και πατάτες, τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα τυριά και τα αρωματικά.

Ανακατεύετε τα αβγά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε την πίτα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο κομμένο στη διάμετρο του ταψιού. Αναδιπλώνετε τα πλαϊνά του κάτω φύλλου και σχηματίζετε γύρω από την πίτα ένα στεφάνι ζύμης.

Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα ή ρόμβους, αλλά χωρίς να κόψετε και το κάτω φύλλο και την ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά στον αέρα.

Αν το κάτω φύλλο δεν έχει ροδίσει, ανάβετε τις κάτω αντιστάσεις του φούρνου, βάζετε χαμηλά το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Η πίτα τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Tips

Η συνταγή είναι παραδοσιακή, οπότε κάθε νοικοκυρά ακολουθεί τη δική της, που έρχεται από τη μητέρα, τη γιαγιά και πάει λέγοντας. Κάποιες βάζουν μόνο κολοκύθια, άλλες προσθέτουν λίγη ντομάτα για την οξύτητα, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που αλευρώνουν τα λαχανικά για να τραβήξει την υγρασία. Υπάρχει όμως και η εκδοχή χωρίς καθόλου φύλλο! Για τις δοσολογίες (ώστε να έχουμε μία εκδοχή που βγαίνει) ακολουθήσαμε τις συμβουλές της κας Σιμόνης Καφίρη.

Credit to & syntages.gr

Προηγούμενο άρθροΦέτες με κιμά και τυρί (Πριγκίπισσες με κιμά)
Επόμενο άρθροΚρέμες με σφολιάτα