Ψωμί Σιμιγδαλένιο (100%)

Τραγανό εξωτερικά και απαλό εσωτερικά, ακριβώς όπως μου αρέσει 😋😋😋
Σήμερα για λόγους ανωτέρας βίας έκανα την γρήγορη έκδοση και έμεινα εξίσου ικανοποιημένος. Θα σας πω τη συνταγή μου

Συστατικά:

800 γρ αλεύρι από σιμιγδάλι
560 Νερό (70%)
5 g φρέσκια μαγιά μπύρας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
16 γρ Αλάτι.

Μέθοδος:

(Χρησιμοποίησα το μιξερ βασης με το γαντζο, αλλά μπορείτε να το κάνετε και με το χέρι φυσικά.) Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό.
Βάζουμε το αλεύρι στο μίξερ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, το μέλι και δουλεύουμε με τον σπειροειδή γάντζο ώστε να απορροφήσει καλά το νερό.

Προς το τέλος, προσθέτουμε το αλάτι, ζυμώνουμε για τουλάχιστον δέκα λεπτά .
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μεμβράνη για 30 λεπτά

και μετά συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα διπλώματα λαδώνοντας ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Δηλαδη 3 στροφές διπλώσεις κάθε 30 λεπτά προσέχοντας να τις σφραγίζουμε καλά, να τις πασπαλίζουμε και να σκεπάζουμε τη ζύμη κάθε φορά.

Στο τέλος το τοποθετούμε σε ένα σκεύος πασπαλισμένο με σιμιγδάλι, με καπάκι ή μεμβράνη και το βάζουμε να φουσκώσει στο φούρνο σβηστό με αναμμένο φως για 2 ώρες.
(Σε αυτό το σημείο συνήθως το αφήνω να ωριμάσει στο ψυγείο για 12 ώρες πριν προχωρήσω στο πλάσιμο, αλλά σήμερα βιαζόμαστε 😁.)
Αφού περάσει ο χρόνος φουσκώματος, κάνουμε άλλο ένα γύρο διπλώνοντας τα σφραγίζοντας καλά,

δίνουμε στο ψωμί το σχήμα που προτιμάμε, το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με καθαρό πανί, το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μια ώρα.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το φούρνο στους 230° με το ταψί του φούρνου μέσα που θα χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε το ψωμί και την μια κατσαρόλα με νερό στον πάτο του φουρνου.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με σιμιγδάλι και κάνουμε κοψίματα με το μαχαίρι.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε μια λαδόκολλα και πάνω ρο ψωμί και ψήνετε στο κεντρικό μέρος.

Στο πάνω μέρος του φούρνου βάζουμε άλλη μια πιατέλα για να μην σκουρύνει αμέσως το ψωμί.
Ψήνουμε στους 230° για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το νερό και την πιατέλα.
Ψήνουμε ξανά στους 200° για 35 λεπτά.
Βάλτε τη λειτουργία αερα και μαγειρέψτε άλλα 10 λεπτά με την πόρτα ανοιχτή για να βγάζει αέρα.
Σβήνουμε και αφήνουμε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά με την πόρτα μισάνοιχτη, στη συνέχεια αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤσουρέκι…Ελληνικό Πάσχα
Επόμενο άρθροΚοτόπιτα με ρύζι….από το τετράδιο της Γιαγιάς