Αυτα τα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι τόσο μπισκοτένια, πλημμυρισμένα από τα αρώματα του δυόσμου, της ματζουρανας , του βασιλικού, της φρέσκιας ρίγανης που με δυσκολία σταματάς να τρως!!!

Αυτή η συνταγή για τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι είναι μια αγαπημένη επιλογή για πολλούς, και για καλό λόγο! Τα τυροπιτάκια είναι τραγανά απ’ έξω και αφράτα από μέσα, γεμάτα με μια πλούσια γέμιση τυριού.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι
3 κεσεδάκια ηλιέλαιο
1/2 πακέτο βιτάμ
Λιγότερο από 1/2 πακέτο βούτυρο (περίπου 70 γραμμάρια)
2 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι ΑΠ + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
1 φακελάκι μαγιά (προαιρετικό)
Για τη γέμιση:

300 γραμμάρια τυρί φέτα
200 γραμμάρια τριμμένο Εμενταλ
1 μπουκέτο αρωματικά (βασιλικό, δυόσμο, ματζουράνα, ρίγανη)
Πιπέρι και μπούκοβο κατά βούληση
2 αυγά
Για άλειμμα:

1 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό
Σουσάμι

Εκτέλεση:

Ζύμη:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το βιτάμ, το βούτυρο, τα αυγά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Σιγά σιγά προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο ακόμα γιαούρτι ή νερό.


Σκεπάστε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C με αντιστάσεις ή αέρα.
Γέμιση:

Σε ένα μπολ, θρυμματίστε το τυρί φέτα και ανακατέψτε το με το τριμμένο Εμενταλ, τα ψιλοκομμένα αρωματικά, το πιπέρι, το μπούκοβο και τα αυγά.
Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση.
Συναρμολόγηση:

Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη (περίπου 20 μπαλάκια).
Ανοίξτε κάθε μπαλάκι ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.
Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο του φύλλου.
Διπλώστε το φύλλο στη μέση, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
Πιέστε τις άκρες με πηρουνι καλά για να κλείσουν.
Τοποθετήστε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αλείψτε τα τυροπιτάκια με το αραιωμένο αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι.


Ψήστε τα τυροπιτάκια στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η Συνταγή είναι της κας Sophia Chrisoula

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη

Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη

Πραγματικά, κάθε μπουκιά είναι μια απόλαυση! Η ζύμη, με βάση το γιαούρτι, είναι αφράτη και μαλακιά, αγκαλιάζοντας τρυφερά τη γέμιση τυριού. Η γεύση είναι πλούσια και ισορροπημένη, με το αλμυρό τυρί να δένει τέλεια με την υπόγλυκη ζύμη.

Ενθουσιάστηκα με:

  • Την αφράτη υφή της ζύμης: Ήταν τόσο ελαφριά και αέρινη, που έλιωνε στο στόμα.
  • Την πλούσια γεύση: Το τυρί ήταν τόσο νόστιμο και η ζύμη είχε μια υπέροχη, ελαφρώς γλυκιά γεύση.

  • Την ευκολία στην προετοιμασία: Η συνταγή ήταν απλή και εύκολη, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.
  • Την ευελιξία: Μπορείς να προσθέσεις ό,τι υλικά θέλεις στη γέμιση, για να δημιουργήσεις τυροπιτάκια με τη δική σου προσωπική σφραγίδα.

Σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω!

Υλικά

για τη ζύμη:

1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
700-800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό (όσο πάρει)

για τη γέμιση:

500 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
1 αυγό
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι

Για την επάλειψη:
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ηλιέλαιο, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα, το αυγό, το πιπέρι και το γιαούρτι.
Συναρμολόγηση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-20 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 12 εκατοστών.
Τοποθετούμε 1-2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου.
Διπλώνουμε τα φύλλα σε μισοφέγγαρα ή κλείνουμε τις άκρες τους, δημιουργώντας πουγκάκια.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε τα τυροπιτάκια.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό ή ρίγανη.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με άλλο τυρί της αρεσκείας σας, όπως κεφαλοτύρι, γκούντα ή τυρί κρέμα.
Μπορείτε να ψήσετε τα τυροπιτάκια και σε τηγάνι με καυτό λάδι.
Τα τυροπιτάκια μπορούν να φυλαχθούν σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Παλμιρα Αριστου

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ Καραμέλας
Επόμενο άρθροTο ωραιότερο γλυκό καρπούζι ,που θα φτιάξετε ποτέ