Τυρένια Μακαρόνια Φούρνου με Κιμά είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η συνταγή ανεβάζει τα κλασικά μακαρόνια με κιμά σε άλλο επίπεδο, χάρη στην πλούσια κρεμώδη σάλτσα τυριών που αγκαλιάζει τα ζυμαρικά, πριν ψηθούν στον φούρνο με μια χρυσαφένια κρούστα μοτσαρέλας. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips.
Υλικά Συνταγής
Για την σάλτσα κιμά:
- Άπαχος μοσχαρισιος κιμάς: 800 gr
- Κρεμμύδι (μικρό, ψιλοκομμένο): 1
- Σκόρδο (σκελίδες, ψιλοκομμένο): 2
- Αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
- Πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού
- Σάλτσα μακαρονιών (αγαπημένη σας): 600 gr
- Λάδι: 2 κουταλιές (για το σοτάρισμα)
Για τα ζυμαρικά και την κρεμώδη βάση:
- Ζυμαρικά σπαγγέτι: 450 gr
- Πλήρες γάλα: 220 gr
- Κρέμα γάλακτος: 220 gr
- Τριμμένο τυρί μοτσαρέλας: 340 γρ
- Τριμμένη παρμεζάνα: 150 γρ
Για την επικάλυψη:
- Τριμμένο τυρί (από την ποσότητα μοτσαρέλας και παρμεζάνας)
- Μαϊντανός (ψιλοκομμένος, προαιρετικά)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας πρώτα την σάλτσα κιμά.
Σοτάρω σε μέτρια φωτιά, σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι, το κρεμμύδι και συνεχίζω ρίχνοντας και το σκόρδο.
Προσθέτω τον κιμά μέχρι να γίνει καφέ και αλατοπιπερώνω με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, προσθέτω την σάλτσα ντομάτας (600 gr από την αγαπημένη σας σάλτσα μακαρονιών).
Σιγοβράζουμε την σάλτσα με τον κιμά ανακατεύοντας σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά και να πήξει η σάλτσα. Την αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα που βάζουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, μαζί με τη μισή ποσότητα από τα τυριά (μοσχαρέλα και παρμεζάνα). Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει μια κρεμώδης υφή.
Μαγειρεύω τα μακαρόνια σπαγγέτι (450 gr) αλ τέντε. Σουρώνω και τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα με την κρέμα τυριού και τα ανακατεύω να καλυφθούν πλήρως με την κρέμα.
Βάζω τα μακαρόνια σε ένα πυρέξ ή δύο πυρέξ. Χρησιμοποιήστε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί 38 χ 25 ή δύο πιο μικρά.
Απλώνω από πάνω την σάλτσα κιμά και από πάνω το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλας και παρμεζάνας.
Ψήστε το ακάλυπτο σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω ράφι στους **220 βαθμούς** για 10 έως 15 λεπτά ή έως ότου το τυρί γίνει χρυσό καφέ και βράζει. Τα τελευταίο 2-3 λεπτά βάλτε τα στο γκριλ.
Βγάλτε από τον φούρνο και εάν θέλετε πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνω τα Τυρένια Μακαρόνια Φούρνου με Κιμά να κρυώσουν 10-15 λεπτά πριν σερβίρετε.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά (κιμάς) + 10-15 λεπτά (ψήσιμο)
Συνολικός Χρόνος: 45-50 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 10-15 λεπτά (κρύωμα πριν το σερβίρισμα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει η σάλτσα κιμά πιο πλούσια, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κόκκινο κρασί μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και να το αφήσετε να εξατμιστεί.
Για έξτρα κρεμώδη υφή στα **Τυρένια Μακαρόνια Φούρνου με Κιμά**, αντί για σπαγγέτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά πέννες ή ριγκατόνι. Δείτε και άλλες συνταγές με ζυμαρικά για έμπνευση.
Για πιο έντονη γεύση τυριού, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της μοτσαρέλας με καπνιστή γραβιέρα. Δείτε ιδέες για φαγητά φούρνου.
Tags:
Σχετικές Συνταγές
Μακαρόνια Φούρνου… δοκιμάστε τα έτσι
Μπριζόλες με Πατάτες στο Φούρνο
ΠΗΓΗ:Simply Mamá Cooks













