Τυρόπιτα

Η τυρόπιτα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα διαχρονικό και λατρεμένο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Η απλότητα, αλλά και η πληθωρικότητα της γεύσης της, την καθιστά αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους. Ο συνδυασμός του φρέσκου, αγνού τυριού με το τραγανό, χειροποίητο φύλλο ζύμης αγγίζει τις αισθήσεις και ξυπνά μνήμες από οικογενειακές τράπεζες και ζεστές στιγμές.

Κάθε μπουκιά τυρόπιτας κρύβει μέσα της μια μικρή ιστορία, μια ιστορία γεμάτη μεράκι και αγάπη για την ελληνική κουζίνα. Από τα σοκάκια των γραφικών χωριών μέχρι τα τραπεζάκια των μοντέρνων καφενείων, η τυρόπιτα κοσμεί με την παρουσία της κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η ποικιλία στις συνταγές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της τυρόπιτας μαρτυρά την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας.

Κάθε περιοχή έχει τη δική της εκδοχή, προσθέτοντας μια ξεχωριστή πινελιά γεύσης και αυθεντικότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η τυρόπιτα δεν είναι απλά ένα νόστιμο φαγητό, αλλά ένα σύμβολο της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης. Aς συνεχίσουμε να τιμούμε και να απολαμβάνουμε αυτό το γευστικό θησαυρό, μοιραζόμενοι την αγάπη μας για την τυρόπιτα με τις επόμενες γενιές.

Υλικά

Φύλλο:
800 γρ αλεύρι
400 γρ νερό
60 γρ ελαιόλαδο
20 γρ ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού backing Powder

Γεμιση :
3 αυγά
350 γρ φέτα
350 γρ μυζήθρα
100 γρ κεφαλοτύρι
Πιπέρι
Νισεστες για το άνοιγμα των φύλλων
Περίπου μια κούπα ηλιέλαιο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Φτιάχνω το ζυμάρι και το αφήνω να ξεκουραστεί για δύο ώρες
Χωρίζω τη ζύμη σε 10 μπαλάκια
Ανοίγω τα φύλλα 1 προς 1 και στρώνω στο ταψί 4 κάτω λαδώνοντας με ηλιέλαιο τη μισή γέμιση ένα φύλλο την υπόλοιπη γέμιση
και πέντε φύλλα από πάνω
Κόβω με κοφτερό μαχαίρι τα κομμάτια όπως τα θέλω εγώ και ψήνω στους 180 βαθμούς στον αέρα για 50 περίπου λεπτά

Καλή επιτυχία

Η συμταγή είναι του Panagiotis Ampatzis

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Tυροπιτάκια με ζύμη κουρού\

Tυροπιτάκια χωρίς γλουτένη με ζύμη κουρού, δοκίμασα και μερικά με γέμιση μαρμελάδα από τριαντάφυλλο, ρύζι με κολοκυθάκια .

Υλικά

150 γραμμαρια νερό
150 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια λάδι
350-400 γραμμάρια αλεύρι χωρίς γλουτένη + 1 κουταλάκι του γλυκού κόμμι ξανθανης
7 γραμμαρια ξερή μαγιά (Noglut) χωρίς γλουτένη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καρύδας

Για τή γέμιση
300 γραμμάρια φέτα
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
μια πρέζα αλάτι,μια πρέζα μαύρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού (ο κρόκος για αλείφοντας από πάνω)

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το νερό, γάλα, λάδι, ζάχαρη και μαγιά και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με 1 κουταλάκι του γλυκού κόμμι ξανθανης και το αλάτι ανακατευουμε και ζυμωνουμε μια ζύμη μαλακή πού δεν κολλάει στα χέρια. Ανοίγουμε φύλλο πάνω σε λαδόκολλα και με ένα ποτήρι κόβουμε Βάζουμε ένα κουταλάκια του γλυκού γεμάτο και κλείνουμε, μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού με ένα κουταλάκι νερό, πασπαλιζουμε με μαύρο σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρος για 20-25 λεπτά πάντα εξαρτώνται από το φούρνο σας(μέχρι να ρόδο κοκκινίζουν)
Από την ίδια ζύμη δοκίμασα και 4-5 κομμάτι με μαρμελάδα από τριαντάφυλλο , έγιναν υπέροχα.
Δεν πρέπει να είναι πολύ ψημενα να μην γίνουν σκληρά.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτάκια βουτύρου: Λιώνουν στο στόμα
Επόμενο άρθροΓεύση που Θέλεις να Μοιράζεσαι: Κρεμμυδόπιτα με Ντομάτα