Το Τυροπιτάρι Ευβοίας είναι μία από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές πίτες που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι σας, χωρίς να χρειαστείτε φούρνο! Με μια απλή ζύμη και μία πλούσια γέμιση φέτας, αυτό το τυροπιτάρι γίνεται τραγανό εξωτερικά και αφράτο εσωτερικά. Εγώ το φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως!
Υλικά
150-200 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
300 γρ. φέτα
2 αβγά
1 -2 κ.σ. γάλα
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι να γίνουν μια ζύμη απαλή. Χοντροτρίβουμε τη φέτα με το πιρούνι και την ανακατεύουμε με τα χτυπημένα αβγά και το γάλα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ.. Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τη μισή ζύμη. Την ανοίγουμε σε φύλλο σπρώχνοντας έτσι, ώστε το φύλλο να ανέβει στα πλάγια του τηγανιού. Απλώνουμε επάνω τη μισή γέμιση.
Πασπαλίζουμε γενναία με τη φέτα και κλείνουμε το τυροπιτάρι φέρνοντας τη ζύμη που κρέμεται έξω από το τηγάνι επάνω στη φέτα. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση της πίτας με το δάχτυλό μας –η τρύπα πρέπει να φθάσει στον πάτο του τηγανιού. Καίμε το μάτι για 5 λεπτά. Βάζουμε επάνω στη φωτιά το τηγάνι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 7-8 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο τυροπιτάρι. Το τυροπιτάρι αυτό γίνεται καλύτερο σε μάτι γκαζιού.
Tips για το Τέλειο Τυροπιτάρι Ευβοίας
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Τυροπιτάρι Ευβοίας σας τέλειο! Το νερό στη ζύμη πρέπει να είναι χλιαρό, και η ποσότητά του μπορεί να διαφέρει λίγο ανάλογα με τον τύπο του αλευριού, οπότε προσθέστε το σταδιακά μέχρι να έχετε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε αρκετό ελαιόλαδο για να αλείψετε το τηγάνι και τα χέρια σας, αυτό βοηθάει πολύ στο άνοιγμα του φύλλου και στο ψήσιμο. Η τρύπα στη μέση της πίτας είναι σημαντική, γιατί βοηθάει στο να ψηθεί ομοιόμορφα και να φύγει ο ατμός. Επίσης, αν έχετε τηγάνι γκαζιού, το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο!
ΠΗΓΗ: www.athinorama.gr










