Το γλυκό με 3 γάλατα, γνωστό και ως Tres Leches, είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα γλυκά παγκοσμίως, και αποφάσισα να το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία για τα γενέθλια του πεθερού μου! Ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη συνταγή, καθώς είναι ένα μοναδικά νόστιμο γλυκό που ακούγεται περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο. Πραγματικά, θα λατρέψετε αυτή τη σιροπιαστή και λαχταριστή γεύση.
Υλικά για το Tres Leches
- Για το παντεσπάνι:
- 4 αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αλεύρι
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- Βανίλια
- Για τη γέμιση:
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397g)
- 50 ml κρέμα γάλακτος
- 200 ml φρέσκο γάλα
- Για την κρέμα:
- 200 ml φρέσκο γάλα
- 1 συσκευασία “γκαρνί”
- Για την καραμέλα:
- 150 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. βούτυρο
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- Αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση της Συνταγής
Ξεκινάω πρώτα ετοιμάζοντας τη σάλτσα καραμέλας, ώστε να προλάβει να κρυώσει και να πήξει. Βάζω τη ζάχαρη στο μάτι της κουζίνας να καραμελώσει. Στη συνέχεια προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω και αμέσως μετά ακολουθώ με την κρέμα γάλακτος (δεν πρέπει να είναι κρύα). Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, την αφήνω να κρυώσει εντελώς. Στην αρχή είναι αρκετά ρευστή, αλλά αφού κρυώσει στο ψυγείο, πήζει!
Τώρα, σειρά έχει το παντεσπάνι. Χωρίζω τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Τα ασπράδια μαζί με το ⅓ της ζάχαρης τα χτυπάω σε σφιχτή μαρέγκα (τουλάχιστον 5 λεπτά). Τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη τους χτυπάω μέχρι να ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω τους κρόκους και τα ασπράδια στο χέρι, χωρίς μίξερ, για να μην χάσει ο όγκος του μείγματος. Ψήνω στους 180°C, χωρίς να ανοίξω την πόρτα του φούρνου, για 20 λεπτά. Μετά, ελέγχω με ένα ξυλάκι.
Για τη γέμιση, ρίχνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο γάλα και περιχύνω το καλά στεγνό παντεσπάνι (το περιχύνω κρύο με κρύο!). Το φυλάω στο ψυγείο για να κρυώσει και να ποτίσει καλά.
Για την κρέμα, χτυπάω το κρύο φρέσκο γάλα με το “γκαρνί” με ένα μίξερ για 3 λεπτά. Την τοποθετώ στο παντεσπάνι και την ισιώνω με μια σπάτουλα. Το ξαναβάζω στο ψυγείο.
Μόλις κρυώσει καλά η καραμέλα και πήξει ελαφρώς, τη ρίχνω από πάνω και διακοσμώ. Μπορώ να αραιώσω λίγο κρέμα γκαρνί με γάλα και να κάνω γραμμές με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια, φτιάχνω σχέδια με ένα ξυλάκι.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: Αναμονή για ψύξη
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 40 λεπτά + ψύξη
Χρήσιμα Tips για το Tres Leches
Το γλυκό με 3 γάλατα θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο και ζουμερό αν το αφήσετε ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.
Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου όσο ψήνετε το παντεσπάνι, για να μη χάσει τον όγκο του.
Η καραμέλα πρέπει να είναι εντελώς κρύα πριν την προσθέσετε πάνω από την κρέμα, αλλιώς θα την λιώσει.
Το μυστικό μιας επιτυχημένης συνταγής είναι η υπομονή










