Το ρυζόγαλο είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα γλυκά, που όλοι μας έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια και τη φροντίδα της μαμάς μας. Είναι μια απλή συνταγή, γεμάτη ζεστασιά και αγάπη, που αφήνει ένα υπέροχο άρωμα να πλημμυρίσει το σπίτι. Είναι ένα γλυκό που φέρνει στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις και μας ζεσταίνει την καρδιά. Εγώ θα σας δείξω πώς να φτιάξετε αυτό το υπέροχο ρυζόγαλο με τον παραδοσιακό τρόπο.


Υλικά για το Ρυζόγαλο

  • 100 γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα (πλήρες)
  • 50 ml κρύο φρέσκο γάλα (για να αραιώσετε το κορν φλάουρ)
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωτο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση της Συνταγής

Γεμίζω μία κατσαρόλα με 2 δάχτυλα νερό και ρίχνω το ρύζι να βράσει για 20-25 λεπτά, ωσότου μαλακώσει και αφήσει τον χυλό του. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, το ρύζι απορροφά νερό, γι’ αυτό όταν βλέπω ότι στεγνώνει, προσθέτω κι άλλο νερό από τον βραστήρα για να συνεχιστεί ο βρασμός μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι και να μην «κρατάει» καθόλου. Κατά το βράσιμο, ανακατεύω τακτικά.

Στο τέλος, θα έχει δημιουργηθεί ένας μαλακός χυλός ρυζιού και το ρύζι δεν θα πρέπει να «κρατσανίζει». Κατόπιν, προσθέτω το γάλα και αφού βράσει για 10 λεπτά ακόμα, αφαιρώ με την τρυπητή κουτάλα 2 γεμάτες κουταλιές από το ρύζι και αφήνω το υπόλοιπο στην κατσαρόλα. Το γάλα σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχει ήδη γίνει ελαφρά παχύρρευστο.

Σε ένα μπολ, αραιώνω το κορν φλάουρ με το λίγο κρύο γάλα, ανακατεύω καλά να διαλυθεί και ρίχνω λίγο από το βραστό γάλα της κατσαρόλας για να πάρει θερμοκρασία. Επιστρέφω το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύω. Ρίχνω τον φλοιό λεμονιού, τη ζάχαρη και την πρέζα αλατιού, δίνω μία τελευταία βράση ανακατεύοντας και τραβάω το βραστό ρυζόγαλο από τη φωτιά. Τώρα το ρυζόγαλο έχει δέσει όσο χρειάζεται.

Το αδειάζω ζεστό όπως είναι στα μπολάκια και το αφήνω να κρυώσει προτού το βάλω στο ψυγείο. Το σερβίρω αφού κρυώσει καλά στο ψυγείο με λίγη πασπαλισμένη κανέλα.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35-40 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 2-3 ώρες (για να κρυώσει στο ψυγείο)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες

Χρήσιμα Tips για το Ρυζόγαλο

Για να γίνει το ρυζόγαλο σας ακόμα πιο κρεμώδες, μην ξεχάσετε να ανακατεύετε τακτικά κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό για ρυζόγαλο γιατί έχει την ιδιότητα να δίνει έναν πλούσιο χυλό.

Μην παραλείψετε την πρέζα αλατιού, καθώς τονίζει τη γεύση και την γλύκα.