Αυτή η νηστίσιμη τούρτα μωσαϊκό είναι ένα υπέροχο γλυκό για κάθε περίσταση, ειδικά για όσους νηστεύουν ή αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Η υφή του μπισκότου είναι τραγανή και γευστική, ενώ η κρέμα σοκολάτας είναι πλούσια και βελούδινη . Η προσθήκη μελιού και λικέρ σοκολάτας (ή κονιάκ) δίνει μια ωραία γευστική πινελιά . Είναι ένα Μωσαϊκό Όνειρο που θα γίνει το αγαπημένο σας γλυκό ψυγείου ! Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Στράτου Πέτρου .
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Νηστίσιμο Μωσαϊκό:
- 300 γρ. – Σοκολάτα Κουβερτούρα (μαύρη, νηστίσιμη)
- 250 γρ. – Μαργαρίνη (σε πλάκα, νηστίσιμη, σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γρ. – Μπισκότα Digestive (νηστίσιμα)
- 80 γρ. – Κακάο (σε σκόνη)
- 75 γρ. – Μέλι (ή σιρόπι αγαύης για vegan)
- 60 γρ. – Λικέρ Σοκολάτας ή Κονιάκ
Για Διακόσμηση (Προαιρετικά):
- Τριμμένα Μπισκότα (Digestive)
- Φράουλες (ολόκληρες ή κομμένες)
- Σοκολάτα και Καρύδα (για το βούτηγμα)
Εκτέλεση
Α. Ετοιμασία Σοκολατένιας Βάσης:
Ρίχνουμε σε ένα μεταλλικό μπολ τη μαύρη κουβερτούρα (ψιλοκομμένη) και τη μαργαρίνη (σε κομμάτια) και τα βάζουμε σε μπεν μαρί να λιώσουν.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα με τη μαργαρίνη . Προσοχή να μην κάψει το μείγμα.
Όταν πλέον έχουν λιώσει, αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και προσθέτουμε το μέλι , το κακάο και το λικέρ σοκολάτας (ή κονιάκ). Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει μια πλούσια κρέμα σοκολάτας .
Αφήνουμε αυτό το υπέροχο σοκολατένιο μείγμα να πέσει η θερμοκρασία του και να κρυώσει (να γίνει χλιαρό).
Β. Σύνθεση και Ψύξη:
Όταν πλέον έχει κρυώσει η σοκολατένια βάση, προσθέτουμε τα μπισκότα Digestive , σπάζοντάς τα με τα χέρια μας σε ακανόνιστο σχήμα (όχι πολύ ψιλά).
Φυσικά , εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε χοντροκομμένα καρύδια και σταφίδες σε αυτό το στάδιο.
Τοποθετούμε μία μεμβράνη στον πάτο ενός τσέρκι με διάμετρο 20 cm (ή σε μία μακρόστενη φόρμα) και ρίχνουμε μέσα την υπέροχη σοκολατένια τούρτα μωσαϊκό που φτιάξαμε.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες να παγώσει η τούρτα και στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε (αναποδογυρίζοντας).
Γ. Διακόσμηση:
Έχουμε τρίψει μπισκότα Digestive στο multi και τα κολλάμε επάνω στην τούρτα (βοηθώντας με τα χέρια).
Αφαιρούμε το μπισκότο που περίσσεψε και στη συνέχεια διακοσμεί ο καθένας όπως επιθυμεί (Ο chef Στράτος Πέτρου τη διακόσμησε με φράουλες βουτυγμένες σε σοκολάτα και καρύδα ).
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψύξης: 2-3 ώρες (τουλάχιστον)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες (με τον χρόνο ψύξης)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Υφή και Διατήρηση
Μπισκότα: Σπάστε τα μπισκότα με τα χέρια σας σε ακανόνιστα αλλά μεγάλα κομμάτια. Αν τα σπάσετε πολύ, η υφή του Μωσαϊκού Όνειρου θα γίνει πιο κρεμώδης αντί για μαστιχωτή.
Μπεν Μαρί: Η διαδικασία του μπεν μαρί είναι απαραίτητη για να λιώσουν η κουβερτούρα και η μαργαρίνη χωρίς να καούν και χωρίς να αναπτύξουν υψηλή θερμοκρασία, κάτι που θα άλλαζε την υφή του τελικού μείγματος.
Λικέρ: Το λικέρ σοκολάτας ή το κονιάκ λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης. Αν το γλυκό προορίζεται για παιδιά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τον ίδιο όγκο από χυμό πορτοκαλιού ή γάλα αμυγδάλου .
Διατήρηση: Το Μωσαϊκό Όνειρο διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες , ενώ τυλιγμένο σε μεμβράνη στην κατάψυξη διατηρείται πολύ περισσότερο (όταν το σερβίρετε, αφήστε το 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου).
Σχετικές Συνταγές
Νηστίσιμα Τρουφάκια με Χαρουπάλευρο
Σοκολατένια Τάρτα χωρίς Ψήσιμο










