Υλικά:
Για το παντεσπανι:
5 αυγά (χωρισμένα ασπράδια και κρόκοι)
200 γρ ζάχαρη
25 γρ κακάο σε σκόνη
20 γρ κορν φλαουρ
80 γρ αλεύρι
35 γρ βούτυρο (λιωμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι (μία πρέζα)
Για την Κρέμα Πράγα:
1 κρόκος αυγού
20 γρ νερό
120 γρ γάλα ζαχαρουχο
200 γρ βούτυρο (82% λιπαρά)
10 γρ ζάχαρη βανίλιας
10 γρ κακάο σε σκόνη
Για τον Εμποτισμό:
150 ml νερό
10 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ
Για το Γλάσο:
150 γρ μαύρη σοκολάτα (50-55% κακάο)
100 γρ βούτυρο
120 γρ μαρμελάδα βερίκοκου
Εκτέλεση:
Προετοιμασία:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
Βούτυρε και στρώσε με λαδόκολλα στην φόρμα (διάμετρος 22 cm).
Χώρισε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Παντεσπάνι:
Χτύπησε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Πρόσθεσε σταδιακά τη μισή ζάχαρη και συνέχισε το χτύπημα.
Χτύπησε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Ανακάτεψε απαλά το αλεύρι, το κακάο και το κορν φλαουερ.
Εναλλάξ πρόσθεσε το μείγμα των στερεών και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.
Τέλος, ανακάτεψε το λιωμένο βούτυρο.
Ψήσε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά τσεκαρισε και με μαχαιράκι.
Κοψε το παντεσπανι σε 3 μέρη
Εμποτισμός:
Ανακάτεψτε το νερό με τη ζάχαρη και το κονιάκ.
Κρέμα Πράγα:
Σε ένα κατσαρολάκι, ζέστανε τον κρόκο με το νερό και το γάλα ζαχαρουχο σε χαμηλή φωτιά,
ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Αφαίρεσε από τη φωτιά
Χτύπησε καλά με μίξερ το βούτυρο και προσθεστε σταδιακα την κρεμα του κρόκου και χτυπατε συνεχεια
Προσθεστε και το κακαο και χτυπατε μέχρι να γίνει αφράτη κρεμα.
Συναρμολόγηση:
Μουλιάσε το παντεσπανι με τον εμποτισμό.
Άπλωσε μια στρώση κρέμας, σκέπασε με άλλο ένα στρώμα παντεσπανι και επανέλαβε. Βάλε στο ψυγείο για 30 λεπτα
Βγαλε από την φορμα το κέικ αλλειψε απο πάνω με μαρμελάδα και γυρω γυρω
Γλάσο: Λιώσε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
Άπλωσε το γλάσο πάνω από το κέικ.
Πάγωσε το κέικ για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το σερβίρεις.