Το Χοιρινό με Μάπα είναι μια τοπική συνταγή από την Πελοπόννησο, όπου το λάχανο το αποκαλούν «μάπα», και σου υπόσχομαι ότι θα σου προσφέρει ένα πιάτο με σύνθετες και απολύτως νόστιμες γεύσεις, παρόλο που χρησιμοποιούμε ελάχιστα υλικά. Εγώ τη φτιάχνω συχνά όταν θέλω ένα πιάτο κατσαρόλας που να είναι χορταστικό και να μυρίζει παράδοση. Με αυτή τη μέθοδο, καταφέρνω να μαγειρέψω ένα τρυφερό χοιρινό που λιώνει στο στόμα και ένα γλυκόπικρο λάχανο που το συνοδεύει τέλεια.


Υλικά για το Χοιρινό με Μάπα

  • 2-2 1/2 κιλά χοιρινό χωρίς κόκαλα, κομμένο σε κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, αποφλοιωμένα και τριμμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός, αραιωμένος σε 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • Νερό
  • 1 μικρό κεφάλι λάχανο (μάπα)
  • Αλάτι και πιπέρι

Αναλυτική Εκτέλεση της Συνταγής

Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζω το χοιρινό κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Το αφαιρώ από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και το αφήνω στην άκρη.

Προσθέτω τα τριμμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και χαμηλώνω τη φωτιά. Καλύπτω την κατσαρόλα με το καπάκι και τα αφήνω να μαραθούν με τον ατμό μέσα στο λάδι, για περίπου δέκα λεπτά. Προσθέτω τον αραιωμένο τοματοπολτό και ανακατεύω καλά.

Τοποθετώ το κρέας πίσω στην κατσαρόλα και ρίχνω αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω αρκετό νερό για να καλύψω το κρέας. Σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για μία ώρα.

Εν τω μεταξύ, κόβω το λάχανο στη μέση και μετά κάθε μισό σε λωρίδες πλάτους περίπου 1,5 εκατοστό. Διαχωρίζω τα φύλλα, τα ξεπλένω και τα στραγγίζω καλά. Βάζω το λάχανο στην κατσαρόλα και ανακατεύω πολύ καλά για να αναμειχθεί με το κρέας και τη σάλτσα. Δοκιμάζω αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι. Σκεπάζω και σιγοβράζω για άλλα περίπου 45 λεπτά, μέχρι το λάχανο και το χοιρινό κρέας να είναι πολύ τρυφερά.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 45 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες


Χρήσιμα Tips για το Χοιρινό με Λάχανο

Για να γίνει το Χοιρινό με Μάπα σου πιο πλούσιο, μπορείς να προσθέσεις λίγο κόκκινο ξηρό κρασί κατά το τσιγάρισμα του κρέατος, μόλις απομακρύνεις τα υγρά του.

Πριν βάλεις το λάχανο, βεβαιώσου ότι έχεις ανακατέψει καλά για να μαραθεί ομοιόμορφα και να πάρει όλα τα αρώματα του κρέατος.

Το πιάτο αυτό γίνεται ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα, αφού έχουν ενωθεί όλες οι γεύσεις.