Το Χοιρινό με Πράσα και Σέλινο Αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο κλασικά και νόστιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Το ζουμερό χοιρινό σπάλα δένει μοναδικά με τα γλυκά πράσα και το αρωματικό σέλινο , ενώ το αυγολέμονο προσφέρει τη βελούδινη υφή και την ξινή νότα που απογειώνει τη γεύση. Η χρήση της χύτρας μειώνει σημαντικά τον χρόνο μαγειρέματος, κάνοντας το κρέας μαλακό και τρυφερό !

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για το Κυρίως Φαγητό:

  • 1 κιλό – Χοιρινό κρέας (σπάλα, κομμένο σε μερίδες)
  • 6 – Πράσα (κομμένα σε μικρά κομμάτια)
  • 6 κλωνάρια – Σέλινο (ψιλοκομμένο)
  • 1 ξερό – Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 5 – Φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 κούπας – Άνηθος (ψιλοκομμένος)
  • 80 ml – Ελαιόλαδο
  • Ανάλογο – Αλάτι και πιπέρι

Για το Αυγολέμονο:

  • 2 – Αυγά
  • 2 – Λεμόνια (χυμός)

Εκτέλεση

Α. Μαγείρεμα Κρέατος:

1. Σοτάρισμα: Σε μία κατσαρόλα (ιδανικά χύτρα), βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το κρέας . Το σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

2. Κρεμμύδια/Υγρά: Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια . Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό ώστε να καλύπτει όλο το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε.

3. Βράσιμο (Χύτρα): Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 35 λεπτά .

Β. Προσθήκη Λαχανικών:

1. Άχνισμα: Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε νερό με αλάτι να βράσει και αχνίζουμε λίγο τα πράσα και το σέλινο . Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

2. Τελικό Μαγείρεμα: Ανοίγουμε τη χύτρα (ή συνεχίζουμε στην κατσαρόλα), και προσθέτουμε τα αχνιστά λαχανικά στην κατσαρόλα με το κρέας. Προσθέτουμε και τον άνηθο και το αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το φαγητό να είναι έτοιμο.

Γ. Αυγολέμονο:

1. Προετοιμασία: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού .

2. Θερμοκρασία: Προσθέτουμε 1 έως δύο μεγάλες κουταλιές ζουμί από την κατσαρόλα στο μπολ του αυγολέμονου ( ανακατεύοντας γρήγορα), για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του μείγματος των αυγών ( tempering ).

3. Ενσωμάτωση: Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα μας. Κουνάμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε με κουτάλα) για να δέσει η σάλτσα. Το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα !


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 50 λεπτά (35 λεπτά χύτρα + 15 λεπτά με λαχανικά)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τρυφερό Κρέας και Άψογο Αυγολέμονο

Άχνισμα Λαχανικών: Το άχνισμα των λαχανικών πριν την προσθήκη τους (blanching) είναι σημαντικό γιατί απομακρύνει την πικράδα από το σέλινο και τα πράσα και διατηρεί το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.

Ποιότητα Κρέατος: Η σπάλα είναι ιδανική επιλογή γιατί έχει αρκετό λίπος για να γίνει το κρέας τρυφερό και ζουμερό κατά το βράσιμο.

Αυγολέμονο (Tempering): Για να μην “κόψει” το αυγολέμονο, είναι κρίσιμο να προσθέσετε αργά ζουμί από την κατσαρόλα στο μείγμα των αυγών. Η διαφορά θερμοκρασίας πρέπει να μειωθεί πριν ενσωματωθεί στη σάλτσα.

Δέσιμο Σάλτσας: Μετά την προσθήκη του αυγολέμονου, μπορείτε να ξαναβάλετε την κατσαρόλα στη φωτιά για 1 λεπτό (πολύ χαμηλά), κουνώντας την κυκλικά (χωρίς να βράσει), για να δέσει η σάλτσα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Αρνάκι Φρικασέ με Μαρούλι

Μοσχάρι Λεμονάτο Κατσαρόλας

Μπακαλιάρος με Σκορδαλιά


 

ΠΗΓΗ: Marianthi Kalogiros