Το χταπόδι μαγειρευτό με κόκκινο κρασί είναι ένα πιάτο που με ενθουσιάζει πάντα! Η πλούσια γεύση του κρασιού συνδυάζεται ιδανικά με την αλμυρή νοστιμιά του χταποδιού, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα γεμάτο αρώματα και υφές.
Υλικά
1 κιλό χταπόδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
180 γρ. μικρά καφέ κρεμμυδάκια πίκλες
1/3 φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
3/4 φλιτζανιού ξηρό κόκκινο κρασί
1 ώριμη ‘ντομάτα, χωρίς τη φλούδα, τριμμένη
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι φύλλα ρίγανης
Σημείωση: Προτιμάτε τα μικρά χταπόδια γιατί αυτά
είναι πιο τρυφερά. Αντί για χταπόδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμάρι ή σουπιά.
Χρησιμοποιείτε ώριμη αλλά σφιχτή ντομάτα για να είναι πιο εύκολο το τρίψιμο.
Εκτέλεση
1. Καθαρίστε το χταπόδι με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζοντας το κεφάλι από τα πλοκά-
μια. Βγάλτε τα μάτια κόβοντας γύρω από το κρέας στη βάση του κεφαλιού. Καθαρίστε το
κεφάλι, ανοίξτε το προσεκτικά και βγάλτε τα εντόσθια. Κόψτε το κεφάλι στη μέση. Πιέστε
έξω και αφαιρέστε το στόμα που θα το-βρείτε ανάμεσα στα πλοκάμια. Κόψτε τα πλοκά-
μια σε τέταρτα ή στη μέση, ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού. Βγάλτε το δέρμα
από τα πλοκάμια και το κεφάλι (θα πρέπει να ξεκολλάει εύκολα)
2. Τοποθετήστε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράστε το σε δυνατή φωτιά μόνο μέσα στα υγρά του για 15-20 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει. Προσθέστε το λάδι και τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε γυριζοντάς το συχνά. Προσθέστε το ξίδι, το κρασί, την ντομάτα, το φύλλο δάφνης, τη ρίγανη, 1 φλιτζάνι νερό και 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι και αφή στε το να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να σιγοβράσει για 1 1/2-2 ώρες ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει. Εάν το χταπόδι δεν έχει μαλακώσει αρκετά, προσθέστε λίγο ακόμα νερό και συνεχίστε το βράσιμο. Το ζουμί στην κατσαρόλα θα πρέπει να καλύπτει το χταπόδι σαν μια σάλτσα. Σερβίρεται πολύ ζεστό με τραγανό ψωμί.
Καλή Απόλαυση