Τα ζυμαρικά στο φούρνο με κιμά και μπεσαμέλ είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τέλεια την κρεμώδη υφή της μπεσαμέλ με την πλούσια γεύση του κιμά. Είναι ένα φαγητό που προσφέρει πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι ιδανικό για να το απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας.


Υλικά

Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο πιάτο, θα χρειαστούμε:

Για τη στρώση ζυμαρικών

  • 500 γρ. πένες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Για τη στρώση κιμά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • Αλατοπίπερο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι νερό

Για τη στρώση μπεσαμέλ

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλατοπίπερο
  • ½ φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο

Για την επικάλυψη

  • 1 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 2 κ.σ. ρίγανη

Εκτέλεση 

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη συνταγή.

1. Ξεκινάω μαγειρεύοντας τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. μόλις ψηθούν, τα στραγγίζω, κρατώντας λίγο από το νερό τους. τα χωρίζω σε δύο δόσεις. στη μία δόση, προσθέτω τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύω καλά, ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.

2. Για να φτιάξω τη σάλτσα κιμά, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρω τον κιμά. μόλις αρχίσει να ροδίζει, προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να ροδίσει και το κρέας.

3. Προσθέτω τα μπαχαρικά, τον πελτέ ντομάτας και το νερό και αφήνω να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού. αν χρειάζεται, προσθέτω λίγο ακόμα νερό. δοκιμάζω και προσαρμόζω το αλάτι αν χρειάζεται.

4. Για τη σάλτσα μπεσαμέλ, ζεσταίνω το βούτυρο σε μια άλλη κατσαρόλα και προσθέτω το αλεύρι. μαγειρεύω για ένα με δύο λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αλλάζει χρώμα. προσθέτω σιγά-σιγά το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.

5. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και μαγειρεύω μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ. προσθέτω το τριμμένο τυρί τσένταρ και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να πήξει η μπεσαμέλ, αλλά να παραμένει ρευστή. αν χρειάζεται, προσθέτω λίγο ακόμα γάλα.

6. Για να συναρμολογήσω το φαγητό, απλώνω τα ζυμαρικά με τον πελτέ ντομάτας στον πάτο ενός λαδωμένου ταψιού. περιχύνω από πάνω τη σάλτσα κιμά και την απλώνω ομοιόμορφα. ανακατεύω την μπεσαμέλ με το άλλο μισό των ζυμαρικών και απλώνω το μείγμα πάνω από τον κιμά, φροντίζοντας να καλύψω όλη την επιφάνεια.

7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (ή 180°C με αέρα) για περίπου 15 λεπτά. μετά, πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί τσένταρ και τη ρίγανη και ψήνω για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

8. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το σερβίρω.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 45-50 λεπτά (30 λεπτά ο κιμάς, 15-20 λεπτά στο φούρνο).
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Ζυμαρικά στο Φούρνο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα ζυμαρικά στο φούρνο σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Στοιχείο έκπληξη: Η προσθήκη πελτέ ντομάτας στη μία δόση ζυμαρικών δίνει μια ωραία γεύση και χρώμα που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
  • Απόλυτη ισορροπία: Ο συνδυασμός κανέλας και κύμινου στον κιμά προσθέτει μια μοναδική, αρωματική διάσταση που ταιριάζει τέλεια. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μπαχάρι για πιο πλούσιο άρωμα.
  • Μπεσαμέλ: Το γάλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μην σβολιάσει το μείγμα.
  • Αναμονή: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το φαγητό να ξεκουραστεί πριν το κόψετε. Έτσι, θα κρατήσει το σχήμα του και θα είναι πιο εύκολο να το σερβίρετε.