Το γαλακτομπούρεκο με ριζόγαλο του Stratos Petrou είναι μια ξεχωριστή ανατολίτικη εκδοχή που συνδυάζει δύο από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά. Φτιάχνω αυτή τη μοναδική συνταγή χρησιμοποιώντας φύλλο Βηρυτού και μια αρωματική κρέμα ριζόγαλου με μαστίχα Χίου και σταφίδες. Επιπλέον, το αποτέλεσμα είναι ένα τραγανό, σιροπιασμένο γλυκό με μια απαλή γέμιση που θα σας ενθουσιάσει. Επομένως, αν αγαπάτε τα παραδοσιακά γλυκά με twist, αυτή η συνταγή είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Ανατολίτικο Γαλακτομπούρεκο με Ρυζόγαλο

Ανατολίτικο Γαλακτομπούρεκο με Ρυζόγαλο

Η Ανατολίτικη Εκδοχή του Γαλακτομπούρεκου είναι μία μοναδική συνταγή που παντρεύει δύο από τα ωραιότερα ελληνικά γλυκά σε ένα, καθώς φέρνει στο τραπέζι την κλασική εμφάνιση του γαλακτομπούρεκου με μία αλλιώτικη, κρεμώδη γέμιση από ρυζόγαλο, επομένως είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε ξαναδοκιμάσει ποτέ κάτι παρόμοιο και σας προτείνω να το φτιάξετε και να το δοκιμάσετε άμεσα.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Additional Time 2 hours 30 minutes
Total Time 3 hours 50 minutes

Ingredients

Για τα Φύλλα

  • 450 γρ. Φύλλο Βηρυτού
  • 200 γρ. Βούτυρο Αγελαδινό
  • 50 γρ. Βούτυρο Αιγοπρόβειο

Για το Βράσιμο του Ρυζιού

  • 460 γρ. Νερό
  • 160 γρ. Ρύζι Καρολίνα

Για την Κρέμα Ριζόγαλο

  • 1000 γρ. Γάλα πλήρες
  • 200 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 Βανίλιες
  • 1 κουτ. γλυκού Κανέλα Σκόνη (προαιρετικά)
  • 2 Δάκρυα Μαστίχας Χίου
  • 50 γρ. Σταφίδες
  • 3 Φλούδες Λεμονιού

Για το Σιρόπι

  • 350 γρ. Νερό
  • 300 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ. σούπας Μέλι
  • 1 Κανέλα ξυλάκι
  • 2 Φλούδες Λεμόνι
  • 3-4 Σταγόνες χυμό λεμονιού

Instructions

Προετοιμασία της Κρέμας Ριζόγαλο

Ξεκινάω να φτιάχνω αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας σε μία μεγάλη κατσαρόλα το βρασμένο ρύζι, όπου το έχω βράσει νωρίτερα με νερό για 3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτω το γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, την κανέλα, τη μαστίχα και τις σταφίδες και ανακατεύω όπως κάνουμε στο ριζόγαλο.

Εάν επιλέξετε να ρίξετε την κανέλα την ώρα που βράζει το ριζόγαλο, να γνωρίζετε ότι θα σας βγει σκουρόχρωμο. Αυτό, φυσικά, είναι εντελώς προαιρετικό. Μπορείτε πολύ απλά στο τέλος, όταν είναι έτοιμο το γλυκό, να πασπαλίσετε με κανέλα.

Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να γίνει ελαφρώς παχύρευστο. Μην περιμένετε να πήξει όπως το κλασικό ριζόγαλο.

Όταν είναι έτοιμο το ριζόγαλό μας, το μεταφέρω σε ένα άλλο μπολ και το αφήνω στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Στρώσιμο των Φύλλων

Στη συνέχεια, ξεκινάω να στρώνω τα φύλλα όπως το γαλακτομπούρεκο σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι με διαστάσεις 24x34, στρώνοντας τα φύλλα σταυρωτά ώστε να δημιουργηθεί ένας φάκελος.

Τοποθετώ έξι φύλλα για τη βάση, όπου το κάθε φύλλο το βουτυρώνω πολύ καλά. Όταν πλέον έχω στρώσει όλα τα φύλλα της βάσης, αδειάζω το μείγμα του ριζόγαλου που φτιάξαμε μέσα σε αυτά. Απλώνω ομοιόμορφα και καλύπτω την επιφάνειά του με τα φύλλα που προεξέχουν.

Όταν πλέον έχω τελειώσει με τα φύλλα που προεξέχουν, συνεχίζω τοποθετώντας τα υπόλοιπα έξι φύλλα, ένα-ένα, βουτυρώνοντας το καθένα γενναιόδωρα.

Ψήσιμο και Σιροπιασμα

Έτοιμο για ψήσιμο αυτό το υπέροχο γαλακτομπούρεκο με την αλλιώτικη κρέμα. Χαράσσω πολύ ελαφρώς την επιφάνειά του και στη συνέχεια ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για περίπου μία ώρα, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Πριν το βάλω για ψήσιμο, πασπαλίζω ελαφρώς την επιφάνειά του με λίγο νεράκι. Αυτό βοηθάει τα φύλλα να μείνουν μαλακά και να μην καούν.

Έτοιμο ψημένο αυτό το υπέροχο διαφορετικό γαλακτομπούρεκο με την κρέμα ριζόγαλου. Έτσι όπως είναι ζεστό, το σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι.

Προετοιμασία Σιροπιού

Το σιρόπι το φτιάχνω βάζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζω για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσω.

Αφήνω αυτό το υπέροχο και ξεχωριστό γαλακτομπούρεκο να κρυώσει εντελώς και μετά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή