Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Αν υπάρχει ένα γλυκό που αγαπάμε όλοι, τότε είναι σίγουρα το απλό και ταπεινό γαλακτομπούρεκο! Είναι το κλασικό σιροπιαστό που μας ταξιδεύει στις γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας, με την αφράτη κρέμα και το τραγανό φύλλο. Ετοιμάσου να το φτιάξεις και να μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!

Γαλακτομπούρεκο

Κομμάτι από γαλακτομπούρεκο, αναδεικνύοντας την αφράτη κρέμα και τα τραγανά φύλλα.

Φτιάξτε ένα απίθανο, απλό γαλακτομπούρεκο με αυτή την παραδοσιακή συνταγή! Αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο, ιδανικό για όλη την οικογένεια.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

Για το Σιρόπι:

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Για την Κρέμα:

  • 2 λίτρα γάλα
  • 1 κρέμα γάλακτος (300 ml)
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας (συνήθως 1 πακέτο)

Για τα Φύλλα:

  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο

Instructions

  1. Βάζουμε το σιρόπι, να βράσει για 3' και αφήνουμε να κρυώσει (το μέλι, το προσθέτουμε, αφού κατεβάσουμε το σιρόπι από το μάτι της κουζίνας, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε).
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε και χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη (5')
    Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα μας, μέσα στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει το μείγμα μας, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Μέχρι να πάρει βράσει το μείγμα, έχουμε βουτυρώνουμε το ταψί μας(εγώ έβαλα το ταψί της κουζίνας το τετράγωνο)και βάζουμε τα μισά φύλλα, του πακέτου, βουτυρώνοντάς τα, με ενα πινέλο.
  4. Όταν πήξει η κρέμα μας, την βάζουμε στο ταψί και σκεπάζουμε, με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά.
  5. Ότι βούτυρο μείνει, το ρίχνουμε από πάνω, χαράσουμε και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 1 ωρα περίπου, να πάρει καλό χρώμα το γλυκό μας.
  6. Αφαιρούμε από τον φούρνο το ταψί και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε 1 ώρα να κρυώσει λίγο, για να σερβίρουμε.

Κομμάτι από γαλακτομπούρεκο, αναδεικνύοντας την αφράτη κρέμα και τα τραγανά φύλλα.

Η Συνταγή είναι της κας Ντίνα Κατσίρη

Notes

Tips για το Τέλειο Γαλακτομπούρεκο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το απλό και ταπεινό γαλακτομπούρεκο σας πραγματικά αξεπέραστο! Είναι πολύ σημαντικό το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό καυτό όταν σιροπιάζονται, ώστε να απορροφηθεί σωστά και να μείνει τραγανό το φύλλο. Ανακατεύετε συνεχώς την κρέμα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και να μην κάνει σβόλους. Μην παραλείψετε να βουτυρώσετε καλά όλα τα φύλλα, είναι αυτό που δίνει την τραγανή υφή. Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στην κρέμα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή