Τα Ψωμάκια με Βούτυρο είναι μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή που μυρίζει νοσταλγία και οικογενειακή ζεστασιά. Αυτά τα μαγευτικά και εξαιρετικά νόστιμα ρολάκια θυμίζουν τα ψωμάκια από το φούρνο της γιαγιάς, με την αφράτη ζύμη τους και τη βουτυρένια τους γέμιση που λιώνει στο στόμα. Επιπλέον, η γλυκιά γεύση τους και το χρυσαφένιο τους χρώμα τα καθιστούν ιδανικά για το πρωινό ή το απογευματινό καφεδάκι, ενώ παράλληλα αποτελούν μια υπέροχη επιλογή για να τα μοιραστείς με την οικογένειά σου.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Αφράτα Ψωμάκια με Βούτυρο
Φτιάχνω τα γοητευτικά και νόστιμα Αφράτα Ψωμάκια με Βούτυρο μια συνταγή που θυμίζει τα ψωμ΄σκια της γιαγιάς, Η αφράτη ζύμη με γάλα και μαγιά, γεμίζεται με ένα γλυκό μείγμα βουτύρου και ζάχαρης, ενώ ψήνονται γρήγορα στον φούρνο. Είναι το τέλειο γλυκό ψωμάκι για το πρωινό ή τον καφέ!
Ingredients
Για τη Ζύμη:
- 1 κούπα γάλα (χλιαρό)
- 25 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 100 ml ζάχαρη
- 1 αυγό (μικρό)
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια βούτυρο (μαλακό)
Για τη Γέμιση:
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 50 γραμμάρια βούτυρο
Για το Άλειμμα:
- 1 αυγό
- Ζάχαρη (όσο θέλουμε)
Instructions
Αρχικά, σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό γάλα και διαλύω μέσα τη φρέσκια μαγιά, ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, προσθέτω τη ζάχαρη και το αλάτι, και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Έπειτα, προσθέτω το χτυπημένο αυγό και ανακατεύω ξανά για να ενωθούν όλα τα υγρά υλικά αρμονικά.
Μετά από αυτό, αρχίζω να προσθέτω το αλεύρι σιγά σιγά, σε μικρές ποσότητες, ζυμώνοντας συνεχώς. Κατά συνέπεια, η ζύμη αρχίζει να παίρνει σώμα και να γίνεται πιο ελαστική. Τέλος, όταν έχω προσθέσει όλο σχεδόν το αλεύρι, ενσωματώνω το μαλακωμένο βούτυρο και συνεχίζω το ζύμωμα.
Ζυμώνω καλά τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή, λεία και ελαστική, χωρίς να κολλάει στα χέρια μου. Όταν είμαι ικανοποιημένη με την υφή της, τη σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνω σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Συνήθως, η ζύμη χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω τη βουτυρένια γέμιση των ψωμάκια . Ανακατεύω το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Κατόπιν, απλώνω ένα κομμάτι διαφανή μεμβράνη και τοποθετώ πάνω το μείγμα βουτύρου. Το σχηματίζω σε λουκανικάκι και το τυλίγω καλά στη μεμβράνη, μετά το βάζω στην κατάψυξη να σφίξει.
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει και έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την ξεσκεπάζω και την τοποθετώ σε έναν πάγκο εργασίας. Έπειτα, τη χωρίζω σε περίπου 20 ίσα κομμάτια και φτιάχνω μπαλάκια, πλάθοντάς τα με τις παλάμες μου σε κυκλικές κινήσεις. Ακολούθως, στρώνω το ταψί με λαδόκολλα και τοποθετώ τα μπαλάκια σε αποστάσεις το ένα από το άλλο.
Σκεπάζω το ταψί με μια πετσέτα και αφήνω τα ψωμάκια να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά ακόμη. Μετά από αυτό το διάστημα, μ' ένα δάχτυλό μου δημιουργώ μια βαθιά κοιλότητα στο κέντρο κάθε ψωμάκι, φτάνοντας σχεδόν μέχρι τον πάτο αλλά όχι εντελώς.
Βγάζω το βουτυρένιο λουκανικάκι από την κατάψυξη και το κόβω σε ροδέλες. Τοποθετώ ένα κομματάκι από το παγωμένο βούτυρο μέσα σε κάθε κοιλότητα που έφτιαξα. Προαιρετικά, μπορώ να προσθέσω και ένα κομματάκι βερύκοκο ή σταφίδα δίπλα στο βούτυρο για επιπλέον γεύση και υφή.
Χτυπώ ελαφρά το αυγό με λίγη ζάχαρη και αλείφω προσεκτικά την επιφάνεια όλων των ψωμάκων με ένα πινέλο. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου και όταν φτάσει στη θερμοκρασία, ψήνω τα ψωμάκια για 10 έως 15 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μου, μέχρι να πάρουν ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα.
Tips για τα Αφράτα Ψωμάκια με Βούτυρο
- Η μαγιά: Χρησιμοποιήστε φρέσκια μαγιά, γιατί αυτό δίνει καλύτερο άρωμα και πιο αφράτη υφή στα Αφράτα Ψωμάκια με Βούτυρο.
- Η διόγκωση: Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι ζεστός, επειδή η ζύμη με μαγιά χρειάζεται ζέστη για να φουσκώσει σωστά.
- Το βούτυρο: Η ιδέα να το βάλετε στην κατάψυξη, όπως περιγράφεται, εξασφαλίζει ότι το βούτυρο δεν θα λιώσει πριν ψηθεί η ζύμη, κρατώντας τη γέμιση στη θέση της.
- Το ψήσιμο: Μην τα ψήσετε περισσότερο από το απαραίτητο, αλλιώς θα χάσουν την αφράτη τους υφή.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










