Υλικά:
42 γρ. νωπή μαγιά
500 γρ. γάλα (χλιαρό)
2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 αυγά (κρατάμε 1 κρόκο για επάλειψη)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες:
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μια μικρή ποσότητα από το αλεύρι.
Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αυτό σημαίνει ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί και είναι έτοιμη για τη ζύμη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι
και το μείγμα με τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή
και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι
να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε από το μπολ και τη χωρίζουμε σε κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος των ψωμιών που θέλουμε.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι στη μορφή που επιθυμούμε (στρογγυλό, οβάλ κ.λπ.).
Τοποθετούμε τα πλασμένα ψωμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη μια φορά, για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια των ψωμιών.
Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.
Τα υλικά της δόσης είναι για ένα μεγάλο ταψί, μπορείτε να κάνετε τη μισή,εγώ έτσι κάνω.
Συμβουλές:
Το γιαούρτι προσδίδει στο ψωμί μια πιο πλούσια γεύση και υφή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στραγγιστό γιαούρτι για ένα πιο στεγνό αποτέλεσμα.
Το ξύδι βοηθάει στην ανάπτυξη της γλουτένης και κάνει τη ζύμη πιο ελαστική.
Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την υγρασία του αλευριού και του περιβάλλοντος.
Η Συνταγή είναι της κας Ελενη Βαγενα