Ο γαύρος με σάλτσα ντομάτας αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές της Θράκης που μου έμαθε μια αξέχαστη θρακιώτισσα γειτόνισσα. Επιπλέον, αυτό το φαγητό έχει τη δύναμη να μετατρέψει ένα απλό γεύμα σε μια γιορτή γεύσης. Πράγματι, η συνταγή αυτή συνδυάζει την απλότητα των υλικών με την πλούσια γεύση της θαλάσσιας παράδοσης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό που θα θέλετε να το φτιάχνετε συχνά, ενώ ταυτόχρονα ταιριάζει υπέροχα με ένα κρύο ουζάκι.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Γαύρος με Σάλτσα Ντομάτας
Ανακάλυψε την πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για γαύρο κοκκινιστό, ένα πιάτο που μου έμαθε μια Θρακιώτισσα γειτόνισσα και έχει γίνει το αγαπημένο μου. Τα ρουπάτα θα βράσει στη λαχταριστή σάλτσα ντομάτας με τα αρώματα της ρίγανης και του μαϊντανού. Φτιάξτε το για ούζο ή για την παρέα σας και απολαύστε το με μπόλικο ψωμί!
Ingredients
- 1 κιλό γαύρος (καθαρισμένος)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 ντομάτες ώριμες
- Μισό κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
- Ελαιόλαδο (όσο χρειάζεται)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Λίγο νερό (αν χρειάζεται)
Instructions
Προετοιμασία των Υλικών
Αρχικά, πλένω καλά τον γαύρο και τον καθαρίζω προσεκτικά, αφαιρώντας τα εντόσθια και το κεφάλι. Στη συνέχεια, περνάω τα κρεμμύδια από το μούλτι ώστε να γίνουν ψιλά κομματάκια. Επίσης, ψιλοκόβω το σκόρδο και περνάω τις ντομάτες από το μούλτι για να φτιάξω έναν πολτό.
Παρασκευή της Σάλτσας Ντομάτας
Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρω για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ακολούθως, ρίχνω τις ντομάτες που έχω περάσει από το μούλτι και το μισό κουταλάκι πελτέ ντομάτας. Αν η σάλτσα φαίνεται πολύ πηχτή, προσθέτω λίγο νερό. Αφήνω τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει καλά.
Μαγείρεμα του Γαύρου
Μόλις η σάλτσα ντομάτας πάρει τη σωστή υφή, προσθέτω τον καθαρισμένο γαύρο μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύω απαλά ώστε να μην σπάσει το ψάρι και αφήνω να βράσει για το πολύ 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και ρίγανη σύμφωνα με τη γεύση μου.
Τελικό Στάδιο
Αμέσως μόλις σβήσω τη φωτιά, προσθέτω άφθονο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό που δίνει μια υπέροχη φρεσκάδα στο φαγητό. Ανακατεύω πολύ προσεκτικά για να μην καταστρέψω τον γαύρος.
Η Εκτέλεση είναι της κας Σούλα Λεβέντη
Χρήσιμα Tips για τη Συνταγή
- Με το ψωμί: Αυτή η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που επιβάλλεται να την απολαύσεις με μπόλικο ψωμί για να τη «βουτάς»!
- Το κρασί ή το ούζο: Αυτό το πιάτο ταιριάζει απίστευτα με ούζο ή τσίπουρο, οπότε μην το παραλείψεις.
- Μην παραβράσεις τον γαύρο: Ο γαύρος είναι ένα λεπτό ψάρι που ψήνεται πολύ γρήγορα. τα 10 λεπτά είναι αρκετά για να μείνει τρυφερός και ζουμερός.











