Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Τα Γιαννιώτικα Μπακλαβαδάκια είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό, ένας συνδυασμός του κλασικού μπακλαβά με το κανταΐφι. Είναι τραγανά εξωτερικά λόγω του βουτύρου και του σωστού ψησίματος και ζουμερά εσωτερικά από το δροσερό σιρόπι. Η γέμιση από καρύδι και μοσχοβολιστά μπαχαρικά απογειώνει τη γεύση!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Σιρόπι:

  • 900 γρ. – Ζάχαρη
  • 700 γρ. – Νερό
  • Λίγο – Κανέλα (σε ξυλάκι, προαιρετικά)
  • Λίγο – Χυμός λεμονιού (στο τέλος)

Για τη Γέμιση & Συναρμολόγηση:

  • 300 γρ. – Καρύδι (αλεσμένο)
  • 50 γρ. – Φρυγανιά (αλεσμένη)
  • 50 γρ. – Ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας – Κανέλα
  • Λίγο – Γαρύφαλλο (τριμμένο)
  • 500 γρ. – Φύλλο κρούστας (για γλυκά ή Βηρυτού)
  • 500 γρ. – Κανταΐφι
  • 500 γρ. – Βούτυρο (ή μίγμα 250 γρ. βιτάμ & 250 γρ. βούτυρο)
  • Λίγο – Μέλι (προαιρετικά, στο σιρόπι)

Εκτέλεση

Α. Σιρόπι:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη και την κανέλα .

Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι (προαιρετικά).

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς (πρέπει να είναι κρύο για το σιροπιασμα).

Β. Γέμιση & Προετοιμασία:

Λιώνουμε το βούτυρο και το βιτάμ . Απλώνουμε λίγο βούτυρο στο ταψί ή το πυρέξ.

Ανοίγουμε το κανταΐφι καλά, το ξάνουμε και το αφρατεύουμε καλά.

Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το καρύδι , τη φρυγανιά , τη ζάχαρη , το γαρύφαλλο και την κανέλα .

Γ. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο:

Βάζουμε στο τραπέζι ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε . Βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε .

Βάζουμε μια χούφτα περίπου κανταΐφι στη στενή πλευρά του φύλλου και το απλώνουμε σχεδόν μέχρι το μισό φύλλο .

Βάζουμε μια γενναία δόση από τη γέμιση (περίπου 3 κουταλιές ).

Τυλίγουμε σε ρολό με προσοχή. Τσακίζουμε λίγο τις άκρες του ρολού για να προφυλάξουμε τη γέμιση.

Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, το πιέζουμε από τις άκρες. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το κανταΐφι.

Στη συνέχεια , κάνουμε με ένα μαχαιράκι 4-5 τρύπες σε κάθε ρολό κατά μήκος.

Μόλις τελειώσουμε , βουτυρώνουμε πολύ καλά όλα τα ρολά και ιδιαίτερα τις άκρες .

Δ. Ψήσιμο & Σιρόπιασμα:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C .

Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά και να είναι τραγανός .

Αφού βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι .

Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν τον σερβίρουμε.

Απολαύστε τον πιο νόστιμο Γιαννιώτικο μπακλαβα!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα (στους 160°C)

Χρόνος Σιροπιάσματος/Αναμονής: Τουλάχιστον 3 ώρες


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανά & Ζουμερά Γιαννιώτικα Μπακλαβαδάκια

Σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να είναι εντελώς κρύο και ο μπακλαβάς καυτός μόλις βγει από τον φούρνο. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας είναι το μυστικό για να γίνει ο μπακλαβάς τραγανός και να απορροφήσει σωστά το υγρό.

Ψήσιμο: Για πιο τραγανό αποτέλεσμα , ψήστε τον μπακλαβά σε χαμηλότερη θερμοκρασία ( 160°C ) για περισσότερη ώρα ( 1 ώρα ). Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί μέχρι μέσα.

Αρωματική Γέμιση: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς στη γέμιση, όπως αμύγδαλα ή φιστίκια , για πιο πλούσια γεύση. Η φρυγανιά βοηθάει να απορροφήσει τα υγρά και να μην βαρύνει η γέμιση.

Βουτύρωμα: Το καλό βουτύρωμα των φύλλων και των ρολών, ειδικά στις άκρες , είναι απαραίτητο για να ροδίσουν ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανά .


 

Σχετικές Συνταγές 

Κανταΐφι με Κρέμα (Εκμέκ)

Κλασικός Μπακλαβάς με Φιστίκι Αιγίνης

Σαραγλί (Μικρά Ρολά Μπακλαβά)