Γιγαντες Πλακί

• Μερίδες: 4-6
• Χρόνος: 2 ώρες 15 λεπτά + χρόνος στο νερό για φούσκωμα

Συστατικά

• 500 γραμμάρια γιγάντες βουτύρου περίπου 2 ½ φλιτζάνια
• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο
• 1 πράσο, ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος)
• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
• 1 κρεμμύδι, τεμαχισμένο σε δαχτυλίδια, τα οποία στη συνέχεια χωρίζονται στο ήμισυ
• 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 2/3 φλιτζάνι σπιτική σάλτσα ντομάτας ή αγοραστή σάλτσα ντομάτας
• 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
• 1 1/3 φλιτζάνι νερό (συνήθως χρησιμοποιούμε βραστό νερό)
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Κατευθύνσεις

• Το προηγούμενο βράδυ που θέλετε να ετοιμάσετε το γεύμα σας, ξεπλύνετε και μετά βάλτε στο νερό
• Την επόμενη μέρα, βάζετε μία κατσαρόλα νερού να βράσει και βράστε τους γίγαντες για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να μπορέσετε να τα τρυπήσετε. Θα έχουν ακόμα μια εύθραυστη εσωτερική υφή σε αυτό το σημείο. Αυτό είναι καλό, καθώς θα τελειώσουν το μαγείρεμα στο φούρνο.
• Πάρτε ένα ταψί με μέγεθος 30×40 εκ.
• Στραγγίστε τους γίγαντες και μετά τοποθετήστε τα στο ταψί. Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τη σάλτσα ντομάτας, τον τοματοπολτό, το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά για να συνδυάσετε και απλώστε τα συστατικά ομοιόμορφα σε ολόκληρο το πυρέξ.

• Καλύψτε καλά με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς ). Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο, ανασηκώστε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, ώστε να μην καεί και ανακατέψτε τους γίγαντες, και αν το πυρέξ φαίνεται στεγνό, προσθέστε λίγο περισσότερο υγρό (ίσα μέρη ντομάτα και νερό) Επανατοποθετήστε το αλουμινόχαρτο αφού ανακατέψετε τα πάντα και ψήστε για άλλα 20 λεπτά.
• Αφαιρέστε από το φούρνο, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ανακατέψτε προσεκτικά (προσθέστε περισσότερο υγρό εάν είναι πολύ στεγνό) και τοποθετήστε το πίσω στο φούρνο, ακάλυπτο για άλλα 20-25 λεπτά, για να πήξει λίγο.
• Αφαιρέστε και αφήστε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10-15 λεπτά πριν φάτε. Το εσωτερικό πρέπει να είναι μαλακό και κάπως κρεμώδες.

Συνοδευέστε με ζεστό ψωμί και φέτα