Η γκανάς είναι από τις πιο αγαπημένες κρέμες ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιείται σαν γέμιση σε γλυκά, σαν επικάλυψη σε τούρτες αλλά και σε καραμέλες. Παρακάτω θα βρεις εύκολες και σίγουρες συνταγές για να φτιάξεις λευκή γκανάς, μαύρη γκανάς αλλά και έναν πιο ιδιαίτερο συνδυασμό με σοκολάτα γάλακτος και καφέ.


Συνταγή για Γκανάς Λευκής Σοκολάτας

Ιδανική για να στρώσεις και να ισοπεδώσεις ένα κέικ ή να τη χρησιμοποιήσεις ως γέμιση.

Αντί για λευκή σοκολάτα, μπορείς να βάλεις και αρωματισμένη σοκολάτα (λεμόνι, φράουλα, πορτοκάλι). Επίσης, μπορείς να ενισχύσεις τη γεύση με αποστάγματα ή αρωματικά εκχυλίσματα.

Υλικά:

  • Λευκή σοκολάτα: 100 γρ.

  • Κρέμα γάλακτος 33%: 50 γρ.

  • Βούτυρο: 15 γρ.

Εκτέλεση:

  1. Ζέστανε την κρέμα γάλακτος στους 95°C.

  2. Ρίξε τη πάνω από τη σοκολάτα και άφησέ τη 2 λεπτά. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.

  3. Πρόσθεσε το βούτυρο και χτύπα με μπλέντερ.

  4. Βάλε στο ψυγείο για 2 ώρες να ωριμάσει.

Πριν τη χρήση, χτύπα την με μίξερ να γίνει πιο αφράτη.
‼ Αν “κόψει”, ζέστανέ τη λίγο και θα επανέλθει.


Συνταγή για Γκανάς Μαύρης Σοκολάτας

Η πιο κλασική και σίγουρη συνταγή – ακόμα και οι αρχάριοι μπορούν να την πετύχουν!

Υλικά:

  • Κρέμα γάλακτος 33%: 350 γρ.

  • Μαύρη σοκολάτα: 350 γρ.

  • Βούτυρο: 150 γρ.

Εκτέλεση:

  1. Βράσε την κρέμα γάλακτος και ρίξε μέσα τη σοκολάτα. Άφησε 2 λεπτά και πρόσθεσε το βούτυρο.

  2. Χτύπα με μπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα.

  3. Άφησέ τη να κρυώσει ή ακόμα καλύτερα, βάλ’ τη στο ψυγείο όλη νύχτα.

Πριν τη χρήση, χτύπα τη για 1 λεπτό για πιο εύκολη υφή.


Γκανάς με Σοκολάτα και Καφέ

Αν θέλεις κάτι πιο πλούσιο σε γεύση, δοκίμασε αυτή τη συνταγή που συνδυάζει μαύρη σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος και καφέ.

Υλικά:

  • Μαύρη σοκολάτα: 400 γρ.

  • Σοκολάτα γάλακτος: 150 γρ.

  • Έγχυμα καφέ: 50 γρ.

  • Κρέμα γάλακτος: 350 γρ.

  • Βούτυρο ανάλατο: 150 γρ.

Εκτέλεση:

  1. Λιώσε σε μπεν μαρί (ή στο φούρνο μικροκυμάτων) τις σοκολάτες με την κρέμα γάλακτος.

  2. Ανακάτεψε καλά με σύρμα.

  3. Πρόσθεσε τον καφέ και το βούτυρο.

  4. Άφησέ τη να κρυώσει και είναι έτοιμη!


Συμπέρασμα

Η γκανάς είναι η πιο εύκολη και πολυχρηστική κρέμα που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου. Είτε τη θέλεις για τούρτες, είτε για καραμέλες, είτε απλά για να απογειώσεις ένα γλυκό, αυτές οι συνταγές θα σου δώσουν πάντα τέλειο αποτέλεσμα.