Η Γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι ένα κλασικό παραδοσιακό γλυκό που συνδυάζει την πλούσια γεύση της κολοκύθας με τα αρώματα των μπαχαρικών. Είναι μια απλή συνταγή που δεν έχει πολλά μυστικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Η Γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι μια συνταγή που με ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μου χρόνια, όταν το σπίτι μοσχομύριζε κανέλα και γαρύφαλλο. Είναι ένα ζουμερό και απολαυστικό γλυκό, ιδανικό για το φθινόπωρο.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

  • Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Για τη γέμιση:

  • 800 γρ. κόκκινη κολοκύθα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο μπισκότο τύπου πτι-μπερ
  • 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκοπανισμένα
  • 1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες, τις μικρές
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για τη συναρμολόγηση:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας Βηρυτού
  • 3/4 φλιτζανιού βούτυρο Ηπείρου (ή αγελάδος), λιωμένο και καυτό

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • Σταγόνες από λεμόνι

Instructions

    Γέμιση Κολοκυθόπιτας

    Τρίβω την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη, ρίχνω λίγο αλάτι και την αφήνω για περίπου 20 λεπτά να στραγγίξουν τα υγρά της. Τη στίβω με τα χέρια μου και τη βάζω σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να φύγουν τα υγρά της και να την καβουρδίσω. Την αφήνω σε ένα μπολ και ρίχνω επάνω τα παραπάνω υλικά: τη ζάχαρη, το τριμμένο μπισκότο, το σιμιγδάλι, τα χοντροκοπανισμένα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύω πολύ καλά, ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.

    Συναρμολόγηση και Ψήσιμο

    Σε ένα μέτριο ταψάκι, βάζω τρία φύλλα στη βάση και ρίχνω το μείγμα. Συνεχίζω με άλλα δύο φύλλα μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Πάνω πάνω βάζω τέσσερα φύλλα. Χαράζω ελαφρά την πίτα και λιώνω καλό βούτυρο σε ένα μπρίκι. Εγώ χρησιμοποιώ λιωμένο βούτυρο από αιγοπρόβατα. Όπως είναι καυτό, περιχύνω την πίτα και περιμένω να απορροφήσει όλο το βούτυρο.

    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει η πίτα μου. Αφήνω την πίτα στην άκρη να κρυώσει τελείως. Βράζω το σιρόπι με τα παραπάνω υλικά για πέντε λεπτά και, όπως είναι καυτό, το ρίχνω στην κρύα πίτα.

    H συνταγή είναι της κας Gogo Samiou

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η γλυκιά κολοκυθόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Κολοκύθα: Το καλό στύψιμο και το καβούρδισμα της κολοκύθας είναι πολύ σημαντικά για να μην βγει η πίτα νερουλή.
  • Βούτυρο: Η χρήση αιγοπρόβειου βουτύρου ή βουτύρου Ηπείρου δίνει μια πιο παραδοσιακή και πλούσια γεύση.
  • Σιρόπι: Να θυμάστε τον χρυσό κανόνα: το σιρόπι καυτό και η πίτα κρύα! Έτσι θα απορροφήσει σωστά όλο το σιρόπι και θα μείνει τραγανή.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή