Το γλυκό κοπεγχάγη είναι μια υπέροχη συνταγή, ιδανική για όσους αγαπούν τα σιροπιαστά. Με βάση το φύλλο κρούστας και μια πλούσια γέμιση από καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την τραγανότητα με την πλούσια γεύση. Εγώ το φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Γλυκό Κοπεγχάγη

Ενα υπέροχο γλυκό, το γλυκό κοπεγχάγη, που είναι τόσο εύκολο και πεντανόστιμο. Εγώ το φτιάχνω κάθε φορά που θέλω να εντυπωσιάσω τους καλεσμένους μου με κάτι διαφορετικό, που συνδυάζει την τραγανή υφή του φύλλου κρούστας με την πλούσια γέμιση ξηρών καρπών.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε το γλυκό μας, θα χρειαστούμε:
Για το γλυκό:
- 1 πακέτο Φύλλο κρούστας για γλυκά (περίπου 450-500 γρ.)
- 1 ποτήρι Ζάχαρη
- 2 ποτήρια Καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 1 ποτήρι Καβουρδισμένα καρύδια, χοντροκομμένα
- 1/2 ποτήρι Τριμμένη φρυγανιά
- 200 γρ. Βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
- 6 Αυγά
- 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. Λικέρ (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
- 3 ποτήρια Νερό
- 2 ποτήρια Ζάχαρη
- Λίγες σταγόνες Χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. Γλυκόζη (προαιρετικά)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό.
1. Παίρνω ένα ταψί και το βουτυρώνω καλά. Στρώνω τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας ένα-ένα το κάθε φύλλο.
2. Σε ένα μπολ, χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. ρίχνω μετά τα υπόλοιπα υλικά: τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τα καρύδια, την τριμμένη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και το λικέρ (αν χρησιμοποιήσω). Ανακατεύω καλά.
3. Απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στα στρωμένα φύλλα του ταψιού. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας και πάλι ένα-ένα και αν περισσευει το περιχύνω.
4. Χαράζω το γλυκό σε κομμάτια, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
5. Ενώ ψήνεται το γλυκό, ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη. Βράζω για 5-7 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
6. Βγάζω το γλυκό από τον φούρνο και όπως είναι καυτό, περιχύνω με το κρύο σιρόπι. το αφήνω να σταθεί για να το απορροφήσει.
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το γλυκό κοπεγχάγη σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Σιρόπι: Για να μην "λασπώσει" το γλυκό, είναι σημαντικό να είναι το σιρόπι κρύο και το γλυκό ζεστό, αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.
- Φύλλα: Το φύλλο κρούστας για γλυκά είναι πιο λεπτό και ιδανικό για σιροπιαστά. Χρησιμοποιήστε το για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Ξηροί Καρποί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, όπως φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης.
- Φρυγανιά: Η τριμμένη φρυγανιά στη γέμιση βοηθάει το γλυκό να δέσει καλύτερα και να μην "πανιάσει" από το σιρόπι.