Τα Σιροπιαστά Μηλοπιτάκια είναι ένα γλυκό που φέρνει στο μυαλό μου αρώματα κανέλας και ζεστασιά. Είναι η τέλεια επιλογή για να αξιοποιήσω τα φρέσκα μήλα και να φτιάξω ένα τραγανό, ζουμερό γλυκό που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Με αυτή τη συνταγή, σου δείχνω πώς να τα κάνεις φανταστικά, με τραγανό φύλλο μπακλαβά και πλούσιο σιρόπι, ώστε να γίνουν το αγαπημένο σου σιροπιαστό!
Υλικά για τα Σιροπιαστά Μηλοπιτάκια
Για τη γέμιση
- 1,5 κιλό μήλα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 500 γρ. φύλλο για μπακλαβά
Για το σιρόπι
- 2 μεγάλα φλιτζάνια ζάχαρης (450 γρ.) – Μπορείς να βάλεις 350-400 γρ. αν τα μήλα είναι πολύ γλυκά. Αν είναι ξινά, ίσως χρειαστεί να προσθέσεις άλλα 50 γρ.
- 1 μεγάλο φλιτζάνι νερό
- Λίγο λιγότερο από 1 μεγάλο φλιτζάνι χυμό μήλου (αυτόν που θα κρατήσουμε από τα τριμμένα μήλα) – Η συνολική ποσότητα υγρού είναι 400 ml.
Για το βουτύρωμα των φύλλων
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 ml λαδιού
Σημείωση: Το ταψί που χρησιμοποίησα είναι 23×35 cm. Οποιεσδήποτε παρόμοιες διαστάσεις είναι κατάλληλες.
Αναλυτική Εκτέλεση της Συνταγής
1. Προετοιμασία των μήλων.
Αρχικά, πλένω καλά τα μήλα και τα καθαρίζω εξωτερικά. Τα τρίβω στον χοντρό τρίφτη. Στη συνέχεια, τα βάζω σε ένα σουρωτήρι και με μία σπάτουλα τα πιέζω καλά για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Κρατάω αυτό το ζουμί για το σιρόπι.
2. Ετοιμασία της γέμισης.
Σε μια κατσαρόλα λιώνω το βούτυρο και προσθέτω τα τριμμένα μήλα. Ρίχνω τη ζάχαρη, την κανέλα, τη βανίλια 
3. Παρασκευή του σιροπιού.
Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτω τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό μήλου που κράτησα. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζω το σιρόπι για περίπου 10 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει.
4. Βουτύρωμα και τύλιγμα των φύλλων.
Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το λάδι για το βουτύρωμα. Παίρνω ένα φύλλο για μπακλαβά και το ραντίζω με λίγο βούτυρο. Από πάνω βάζω άλλο ένα φύλλο, το οποίο επίσης έχω βουτυρώσει. Συνεχίζω με άλλο ένα βουτυρωμένο φύλλο, φτιάχνοντας έτσι μια τριπλή στρώση (συνολικά 3 βουτυρωμένα φύλλα). 

5. Διαμόρφωση των μηλοπιτακίων.
Διπλώνω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και στη συνέχεια ρολάρω, ώστε να σχηματιστεί ένα μπαστούνι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου. Στο τέλος, θα έχω τέσσερα μπαστούνια, τα οποία τα κόβω σε 7-8 κομμάτια το καθένα.
6. Ψήσιμο και σιρόπιασμα.
Τα τοποθετώ σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ και τα αλείφω με λίγο ακόμα βούτυρο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν ωραία. Μόλις τα βγάλω από τον φούρνο, τα περιχύνω αμέσως με το ζεστό σιρόπι μας και τα αφήνω περίπου δύο με τρεις ώρες να το απορροφήσουν.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40-45 λεπτά (Ψήσιμο)
Επιπλέον Χρόνος: 2-3 ώρες (Σιρόπιασμα/Αναμονή)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες και 10 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τα Σιροπιαστά Μηλοπιτάκια
Το μυστικό για να γίνουν τραγανά τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια είναι το φύλλο να είναι καλά βουτυρωμένο και να είναι ζεστά όταν τα σιροπιάζεις.
Για να βεβαιωθείς ότι δεν θα είναι πολύ γλυκά, ρύθμισε τη ζάχαρη στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο γλυκά ή ξινά είναι τα μήλα σου.
Ο χυμός μήλου στο σιρόπι δίνει ένα υπέροχο, έντονο άρωμα μήλου που απογειώνει τη γεύση!
Καλή επιτυχία
Find more delicious recipes here












