Δείτε Επίσης: Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα | Ρολάκια Σφολιάτας με Κρέμα και Σταφίδες

Τα ζαμπονοτυροπιτάκια της μαμάς είναι, λοιπόν, η συνταγή που ψάχνετε, καθώς είναι εύκολη, νόστιμη και με μαλακή ζύμη που θα σας ενθουσιάσει. Πρόκειται για μία κλασική, αγαπημένη γεύση που όλοι γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια και μπορούμε πλέον να τη δημιουργήσουμε μόνοι μας στο σπίτι. Μιας και η διαδικασία είναι απλή, θα έχετε ένα νόστιμο αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Υλικά για τη Ζύμη

  • 20 γρ. μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 200 γρ. κορν φλάουρ
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 ml λάδι
  • 100 ml ζεστό γάλα
  • 150 ml κεφίρ
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • Σουσάμι

Υλικά για τη Γέμιση

  • 100 γρ. τυρί φέτα
  • 200 γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • 1 αυγό
  • Ρίγανη

Εκτέλεση της Συνταγής

Αρχικά, ετοιμάζω τη ζύμη. Ανακατεύω τη μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι, τη ζάχαρη και το γάλα, και τα αφήνω στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζω το κορν φλάουρ και το αλεύρι, ρίχνω το αλάτι και το λάδι και ανακατεύω, ενώ προσθέτω και το κεφίρ. Στη συνέχεια, προσθέτω και το μείγμα της μαγιάς και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου, αλευρώνοντας ενδιάμεσα και βγάζοντάς την στον πάγκο, μέχρι να έχω μια μαλακή και σταθερή ζύμη. Λαδώνω ένα μπολ, βάζω τη ζύμη, την λαδώνω και αυτή λίγο και την αφήνω σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος για 60 λεπτά να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ, ετοιμάζω τη γέμιση. Τρίβω τη φέτα σε ένα μπολ και προσθέτω τη ρίγανη, το ζαμπόν, την κέτσαπ και το αυγό. Ανακατεύω πολύ καλά.

Μετά το φούσκωμα, βγάζω τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Την χωρίζω σε 6 μπάλες, τις σκεπάζω και τις αφήνω 10 λεπτά να ξεκουραστούν. Ανοίγω το κάθε ζυμαράκι σε μέγεθος πίτσας και το χαράσσω σε 8 κομμάτια. Στην άκρη της φαρδιάς πλευράς βάζω 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και ρολάρω προς τη στενή πλευρά (με προσοχή να κλείνω και τα πλαϊνά) και το επαναλαμβάνω μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά μου.

Τέλος, τοποθετώ τα ζαμπονοτυροπιτάκια μου σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα αλείφω με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Όταν βγουν από τον φούρνο, τα ραντίζω με λίγο νερό και τα σκεπάζω για λίγα λεπτά για να μαλακώσουν.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 70 λεπτά (για φούσκωμα και ξεκούραση ζύμης)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τα Ζαμπονοτυροπιτάκια

Για να γίνουν τα ζαμπονοτυροπιτάκια σας ακόμα πιο αφράτα, φροντίστε το γάλα και το κεφίρ να είναι ζεστά, αλλά όχι καυτά.

Όταν ρολάρετε τη ζύμη με τη γέμιση, πιέστε καλά τις άκρες για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Το ράντισμα με νερό και το σκέπασμα μετά το ψήσιμο είναι το μυστικό για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη απαλότητα.

Δείτε Επίσης: Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα | Ρολάκια Σφολιάτας με Κρέμα και Σταφίδες

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ