Το Κέικ Κίεβο είναι γνωστό για τη μοναδική του υφή, που συνδυάζει την τραγανή, ανάλαφρη μαρέγκα με την πλούσια και βελούδινη κρέμα. Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη: την παρασκευή της μαρέγκας με ξηρούς καρπούς και την κρέμα Σαρλότ. Ετοιμαστείτε για ένα γευστικό ταξίδι!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κέικ Κίεβο
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για το θρυλικό Κέικ Κίεβο, ένα γλυκό που έχει κατακτήσει τον κόσμο με την ιδιαίτερη γεύση του. Είναι ένα κέικ με τραγανές στρώσεις μαρέγκας, πλούσια κρέμα Σαρλότ και φυσικά, το αγαπημένο μας κάσιους. Είναι αλήθεια ότι θέλει λίγο κόπο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!
Ingredients
Για τις στρώσεις μαρέγκας:
- 160-170 γρ. ασπράδια αυγών (περίπου 5 αυγά)
- 100 γρ. Ζάχαρη (1)
- 120 γρ. Κάσιους, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
- 100 γρ. Ζάχαρη (2)
- 35 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μια πρέζα Αλάτι
Για την κρέμα Σαρλότ:
- 2 Κρόκοι αυγών
- 200 γρ. Ζάχαρη
- 125 ml Γάλα
- 250 γρ. Βούτυρο με 82.5% λιπαρά
- 1 κ.γ. Βανίλια ή βανιλοζάχαρη
- 1 κ.σ. Κακάο σε σκόνη
- 1/2 κ.σ. Κονιάκ
- + Χρωστικές ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
- + Μαρμελάδα (προαιρετικά)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό.
Παρασκευή των στρώσεων μαρέγκας
1. Για αρχή, προθερμαίνω τον φούρνο στους 120°C στον αέρα. σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ, ρίχνω τα ασπράδια των αυγών με μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάω μέχρι να αρχίσουν να αφρατεύουν. προσθέτω σταδιακά την πρώτη ποσότητα ζάχαρης (100 γρ.) και συνεχίζω το χτύπημα, αυξάνοντας την ταχύτητα, μέχρι να έχω μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
2. Καβουρδίζω ελαφρά τα κάσιους σε ένα τηγάνι και τα ψιλοκόβω με ένα μαχαίρι. σε ένα μπολ ανακατεύω τα ψιλοκομμένα κάσιους, την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γρ.) και το κοσκινισμένο αλεύρι.
3. Με μια σπάτουλα, ρίχνω το μείγμα των ξηρών καρπών στη μαρέγκα και ανακατεύω απαλά με κυκλικές κινήσεις, για να μην χάσει τον όγκο της.
4. Χωρίζω τη μαρέγκα σε δύο ίσια μέρη και τα απλώνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα, χρησιμοποιώντας έναν μεταλλικό δακτύλιο διαμέτρου 20 εκ. για να δώσω σχήμα.
5. Ψήνω τις μαρέγκες στον προθερμασμένο φούρνο για 3 έως 3,5 ώρες, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς και να αποκτήσουν ένα κρεμώδες χρώμα.
6. Στο τέλος, σβήνω τον φούρνο, ανοίγω ελαφρά την πόρτα και αφήνω τα κέικ μέσα όλη τη νύχτα για να στεγνώσουν πλήρως.
Παρασκευή της κρέμας Σαρλότ
1. Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. σε μια κατσαρόλα ρίχνω τους κρόκους, τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύω. ζεσταίνω το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χωρίς να βράσει.
2. Βάζω το ζεστό μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το αφήνω να βράσει για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.
3. Σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει. εγώ συνήθως βάζω το μπολ σε νεροχύτη με κρύο νερό για να κρυώσει πιο γρήγορα.
4. Χτυπάω το μαλακό βούτυρο για περίπου 10 λεπτά με το μίξερ μέχρι να γίνει ελαφρύ, αφράτο και να κρατάει το σχήμα του. προσθέτω το κρύο σιρόπι κουταλιά-κουταλιά, χτυπώντας συνεχώς.
5. Προσθέτω το κονιάκ και χτυπάω μέχρι η κρέμα να γίνει λεία και ομοιογενής. χωρίζω την κρέμα σε δύο μέρη: τα 2/3 για τη λευκή κρέμα και το 1/3 για την κρέμα κακάο.
6. Σε ένα μικρότερο μπολ κοσκινίζω το κακάο και το ανακατεύω στο 1/3 της κρέμας, πρώτα με σπάτουλα και μετά με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Συναρμολόγηση και διακόσμηση
1. Απλώνω λίγη κρέμα σε μια πιατέλα για να σταθεροποιήσω το κέικ. βάζω την πρώτη μαρέγκα, απλώνω σχεδόν όλη την λευκή κρέμα και τοποθετώ από πάνω τη δεύτερη μαρέγκα.
2. Καλύπτω τα πλαϊνά του κέικ με την υπόλοιπη λευκή κρέμα. πασπαλίζω τα πλαϊνά με τα ψίχουλα της μαρέγκας που έχω μαζέψει.
3. Διακοσμώ το κέικ με ροζέτες από την κρέμα κακάο και τις χρωματιστές κρέμες (αν έχω εγώ δεν ειχα) σε διάφορα σχέδια, όπως λουλούδια ή φύλλα. μπορώ να προσθέσω και λίγη μαρμελάδα για έξτρα γεύση.








