Επιστρέφουμε στις ρίζες με μια κλασική συνταγή για ένα αφράτο και νόστιμο κέικ, όπως το έφτιαχναν παλιά. Με λίγα απλά υλικά και μια εύκολη διαδικασία, θα απολαύσετε ένα ζουμερό κέικ ιδανικό για κάθε περίσταση.
Υλικά:
3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη (περίπου 250 ml)
1 φλιτζάνι γιαουρτι (περίπου 250 ml)
1 πακέτο μαργαρίνη (λιωμένη)
3 φλιτζάνια αλεύρι (περίπου 750 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (σβησμένη με χυμό λεμονιού)
100 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
Εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικά):
100 γρ. σοκολάτα (μαύρη ή λευκή)
50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε τους κρόκους έναν έναν, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίξτε τη λιωμένη μαργαρίνη και το γιαούρτι και ανακατέψτε απαλά.
Σταδιακά, προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και στη συνέχεια τη σβησμένη σόδα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέστε τις σταφίδες (αν χρησιμοποιήσετε) αφού τις έχετε μουλιάσει σε ζεστό νερό, στραγγίξει και στεγνώσει. Αν θέλετε, προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα εσπεριδοειδών.
Αδειάστε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 1 ώρα έως 1 ώρα και 10 λεπτά. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα ξύλινο ραβδί στο κέντρο του κέικ – αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το διακοσμήσετε.
Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Περιχύστε το κρύο κέικ με το γλάσο ή πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.