Η Κερκυραϊκή Παστιτσάδα είναι ένα από τα πιάτα που μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ειδικά την κερκυραϊκή. Για να είναι αυτή η συνταγή πραγματικά επιτυχημένη, υπάρχουν τρία βασικά μυστικά, όπως μας λέει και η Mari Glasgow: η αναλογία κρεμμυδιών με το κρέας (2 κιλά κρέας προς 1 κιλό κρεμμύδι), η ποιότητα του ξιδιού και του κόκκινου κρασιού, και φυσικά, τα περίφημα Σπετσέρικα, το ιδιαίτερο μείγμα μπαχαρικών που δίνει το μοναδικό άρωμα σε αυτό το πιάτο. Πάμε να τη φτιάξουμε!
Υλικά: για 6 -8 μερίδες
***************
• 2 κιλά κόκορας kok (κοκόρα) χωρίς πέτσα σε κομμάτια 4-5 εκ. Ή 2 κιλά μοσχάρι
• 1 κιλό κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 3-4 φύλλα δάφνης
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 80 ml κόκκινο ξύδι, 1/3 φλ
• 160 ml κόκκινο κρασί 2, 2/3 φλ
• 125 ml ελαιόλαδο, (1/2 φλιτζάνι)
• 300 γρ σάλτσα ντομάτας ή 4-5 φρέσκες τριμμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας από πάστα ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας μέλι ή ζάχαρη
Αλάτι για γεύση
Βραστό νερό 500 ml ή όσο χρειάζεται για κάλυψη
Ζυμαρικά
*******
1 κιλό πένες ή χοντρά κοίλα μακαρόνια, Νο 2
200 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή σκληρή μιτζίθρα
1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι
Καρυκεύματα:
**********************
1 κουτ. σκόνη κανέλας
1 κουτ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1 κουτ. κύμινο
1/2 κουτ. μπαχάρι (μπαχάρι)
1/3 κουτ. γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
1/2 κουτ. πιπέρι καγιέν
1/2 κουτ. μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού άλας
Εκτέλεση:
*****************************
1- Συλλέξτε όλα τα υλικά σύμφωνα με τη συνταγή στην επιφάνεια εργασίας της κουζίνας.
2- Προετοιμάστε το Spetserika-καρύκευμα ρίχνοντας με τη σειρά σε ένα μικρό μπολ σύμφωνα με τη συνταγή του καρυκεύματος.
3-Τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε μέτρια/δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέστε τον κόκορα ή το μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες, 4-5 εκ. Αλατοπιπερώνουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα.
4- Στο ίδιο λάδι, προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέστε λίγο αλάτι, πιπέρι και μέλι. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού και αφήστε το να εξατμιστεί για να κάνει τα κρεμμύδια μαλακά και αφράτα. Επαναλάβετε 2-3 φορές. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και ένα ξυλάκι κανέλα. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέστε καρύκευμα και κόκκινο κρασί και κόκκινο ξύδι μέχρι να εξατμιστεί.
5- Προσθέστε 2 κουταλιές πάστα ντομάτας. Συνεχίστε το σοτάρισμα για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα.
6-Καλύψτε το κρέας με περίπου 500 ml βραστό νερό ή ανάλογα με τις ανάγκες. Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να γίνει ορατό το λάδι και το κρέας θα μαλακώσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1-2 ώρες. (Φυσικά προσθέτουμε νερό όταν χρειάζεται)
7-Βγάλτε το κρέας από την κατσαρόλα. Βράζετε το ζυμαρικό aldente για 6-7 λεπτά, το στραγγίζετε και το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε. Σερβίρετε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή σκληρή ελληνική Μιτζήθρα !!
Απολαύστε το γεύμα σας!
Tips για την Τέλεια Κερκυραϊκή Παστιτσάδα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Κερκυραϊκή Παστιτσάδα σας αριστούργημα! Μην παραλείψετε την ποσότητα του κρεμμυδιού, είναι το μυστικό για την πλούσια και “δεμένη” σάλτσα. Η ποιότητα του κόκκινου κρασιού και του ξιδιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση, οπότε επιλέξτε κάτι που θα πίνατε ευχάριστα. Αν δεν βρείτε έτοιμα “Σπετσέρικα”, το μείγμα μπαχαρικών που σας έδωσα είναι η αυθεντική συνταγή για να τα φτιάξετε μόνοι σας. Μην ξεχνάτε να προσθέτετε βραστό νερό στο κρέας σιγά-σιγά, αν χρειαστεί, ώστε να μη σταματάει ο βρασμός και να μαλακώσει σωστά. Τέλος, το κεφαλοτύρι στο σερβίρισμα είναι απαραίτητο, δίνει την τελική πινελιά στη γεύση!
Συνταγή της Mari Glasgow
Facebook
Greek Style Food από τη Mari Glasgow










