Υλικά
για τα Κεφτεδάκια:
450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή μίγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού)
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
1/4 φλιτζανιού γάλα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος (ή 1 κουταλιά σούπας αποξηραμένος)
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι κατά γούστο
Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
για τη Σάλτσα Ντομάτας:
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα (800γρ.) ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά, για την οξύτητα)
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
Λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού (ή 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένος)
Αλάτι και πιπέρι κατά γούστο
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τα Κεφτεδάκια:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το γάλα και αφήνουμε να σταθεί για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κιμά, την παρμεζάνα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά (μην το παραδουλέψετε).
Πλάθουμε κεφτεδάκια μεγέθους περίπου 4 εκ.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Ροδίζουμε τα κεφτεδάκια από όλες τις πλευρές (δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς). Τα αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε τη Σάλτσα:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό.
Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ρίγανη, τον βασιλικό, τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Συνδυάζουμε και Σιγοβράζουμε:
Ρίχνουμε απαλά τα ροδισμένα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι τα κεφτεδάκια να ψηθούν εντελώς και να μαλακώσουν.
Ανακατεύουμε περιστασιακά, απαλά για να μην σπάσουν τα κεφτεδάκια.
Σερβίρουμε με μακαρόνιαααααααα
Η Συνταγή είναι της Eliza Ada