Το Κοκκινιστό Μοσχάρι με μανιτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα, γεμάτο γεύση και αρώματα που πλημμυρίζουν την κουζίνα. Είναι το φαγητό που φέρνει όλη την οικογένεια στο τραπέζι, και η υπομονή που θα δείξετε στο αργό μαγείρεμα θα ανταμειφθεί με ένα απίστευτα τρυφερό κρέας και μία πλούσια, δεμένη σάλτσα.

Συστατικά:

1,5 κγρ μοσχάρι 
8 λωρίδες μπέικον, κομμένo σε φέτες
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 κουπες κόκκινο κρασι
2 κσ Αλεύρι
1 ½ κσ πελτέ ντομάτας
2 ½ κούπες ζωμό μοσχαρισιου κρέατος (αφήστε ½ κουπα στο πλάι)
3 σκελίδες σκόρδο, κιμά
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
4 κλαδάκια Θυμάρι
1 φύλλο φύλλου
450 γρ Μανιτάρια μωρού Portobello
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3 κσ Λάδι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ᐤ.

Ζεσταίνουμε μια μεγαλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει, αλλά όχι να γίνει τραγανό. Αφαιρέστε σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ρίχνετε το κρέας και σοτάρετε σε όλες τις πλευρές μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα. Μην γεμίζετε την κατσαρόλα, εάν χρειαστεί, κάντε το σε παρτίδες.
Αφαιρέστε το στο πιάτο με το μπέικον. Μην αδειάζετε το λιωμένο λίπος από την κατσαρόλα.
Ζεσταίνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι, προσθέστε τα καρότα και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ροδίσουν. Σε αυτό το στάδιο προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το κιμά.
Προσθέστε το μπέικον, το κρέας και τυχόν χυμούς που έχουν παραχθεί στο μείγμα λαχανικών.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο φούρνο και αφήστε το για 5 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε και ανακατέψτε το περιεχόμενο και τοποθετήστε το ξανά στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.

Αφαιρέστε την κατσαρόλα και μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 ᐤ.
Στην κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί και 2 φλιτζάνια του ζωμού, βεβαιωθείτε ότι το υγρό καλύπτει μόλις το κρέας και τα λαχανικά.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και το μπουκέτο με τα βότανα.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε στο φούρνο για 3-4 ώρες έως ότου το κρέας μαλακώσει στο πιρούνι και το υγρό έχει πήξη σε όμορφη σάλτσα. Δείτε την παραπάνω συμβουλή σχετικά με τον έλεγχο της κατσαρόλας στις 2 1/2 ώρες και την προσθήκη του ζωμού ½ φλιτζανιού.
Αφού ελέγξετε και προσθέσετε το υπόλοιπο , ζεσταίνετε λίγο λάδι και βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν, στη συνέχεια προσθέστε στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για επιπλέον 30 λεπτά. Αφαιρέστε το μουκέτο  με τα βότανα και σερβίρετε.
Το σερβίρισα αυτό με πουρέ πατάτας ή το κουνουπίδι ή η πολέντα θα ήταν υπέροχο και με αυτό.

Απολαύστε και επιτρέψτε μου να ξέρω αν σας αρέσει τόσο πολύ όσο εγώ!

Tips για το Τέλειο Κοκκινιστό Μοσχάρι με Μανιτάρια

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Κοκκινιστό Μοσχάρι με μανιτάρια σας πραγματικά αξέχαστο. Βεβαιωθείτε ότι η κατσαρόλα είναι καλά ζεσταμένη πριν σοτάρετε το κρέας, ώστε να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα που θα “κλειδώσει” τους χυμούς. Μην παραλείψετε το βήμα με το ψήσιμο του αλευριού στον φούρνο, καθώς βοηθάει στο να δέσει καλύτερα η σάλτσα και να μην έχει γεύση ωμού αλευριού. Επίσης, το αργό μαγείρεμα στον φούρνο είναι το μυστικό για ένα μελωμένο και τρυφερό κρέας. Αν δεν έχετε φρέσκα βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρά, αλλά σε μικρότερη ποσότητα.