Πρασοσέλινο με χοιρινό

Αυτό το παραδοσιακό πιάτο συνδυάζει την πλούσια γεύση του χοιρινού με την δροσερή φρεσκάδα του πράσου και του σέλινου, δημιουργώντας ένα ζεστό και χορταστικό φαγητό

Τι μου άρεσε:

  • Η τέλεια ισορροπία γεύσεων: Το χοιρινό γίνεται ζουμερό και μαλακό, ενώ το πράσο και το σέλινο προσθέτουν μια γήινη και λεπτεπίλεπτη γεύση.
  • Η πλούσια σάλτσα: Η σάλτσα, φτιαγμένη με ζωμό, ντομάτα και μυρωδικά, δίνει στο πιάτο μια υπέροχη νοστιμιά και υγρασία.
  • Η ευκολία στην παρασκευή: Το πρασοσέλινο με χοιρινό είναι ένα εύκολο φαγητό που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, χωρίς ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις.
  • Η θρεπτική αξία: Το πιάτο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες, προσφέροντας ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.

Συμβουλές:

  • Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να σοτάρετε το χοιρινό μαζί με κρεμμύδι και σκόρδο πριν το βάλετε στην κατσαρόλα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο πιάτο, όπως καρότα ή πατάτες.
  • Αν θέλετε η σάλτσα σας να είναι πιο πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο πελτέ ντομάτας.
  • Σερβίρετε το πρασοσέλινο με χοιρινό με ζεστό ψωμί ή ρύζι.

Συστατικά

1½ κιλό χοιρινό, κατά προτίμηση στην ωμοπλάτη κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κιλό πράσα χοντροκομμένα (καθώς κυρίως τρώγεται μόνο το λευκό και σφιχτό μέρος και τα υπόλοιπα κοτσάνια πετιούνται, αγοράστε περίπου 2 κιλά πράσα)
3 καρότα, χοντροκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Χυμός από 2 λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
5-8 ολόκληρα μπαχάρι (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)

Παρασκευή

Κόβουμε τα πράσα (μόνο το λευκό και σφιχτό μέρος) και τα καρότα και τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και μετά τα κόβουμε και τα δύο (όχι πολύ λεπτές) σε στρογγυλές φέτες.
Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια (όχι μικρά, κατά προτίμηση μεσαίου μεγέθους, ώστε να παραμείνουν τρυφερά κατά το μαγείρεμα).
Ρίξτε ½ φλιτζάνι νερό σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα πράσα και τα καρότα για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας
συχνά, μέχρι τα πράσα να γίνουν μαλακά χωρίς να ροδίσουν ακόμα. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρουμε το χοιρινό σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μπαχάρι και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά, για να μην κολλήσει στον πάτο.
Ρίχνουμε ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί και ζεσταίνουμε λίγο ακόμα, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ρίχνουμε περίπου ½ φλιτζάνι βραστό νερό ώστε να σκεπάσει σχεδόν το μείγμα. Ανακατεύουμε μόνο μία φορά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και μετά σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα λαχανικά, περίπου 40-45 λεπτά. Εάν το μείγμα φαίνεται πολύ στεγνό κατά το μαγείρεμα, προσθέστε λίγο βραστό νερό.

Συμβουλή: αποφύγετε το ανακάτεμα κατά το μαγείρεμα γιατί τα πράσα θα πέσουν. Μπορείτε απλώς να κουνήσυε τη σκεπαστή κατσαρόλα σας για να ανακατέψετε το μείγμα.
Σε ένα μικρό μπολ ή μπλέντερ ανακατεύουμε καλά το χυμό από 2 λεμόνια, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα(εγω δεν εβαλα) και αλάτι.
Ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού πάνω στο χοιρινό και τα πράσα 5-8 λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Σερβίρετε με πασπαλίζοντας κλωνάρια θυμάρι και αλατοπιπερώνετε (αν χρειάζεται) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Καλί Απόλαυση!

Φωτο Ερμιονη Ερμιονη

Προηγούμενο άρθροΒασιλόπιτα τσουρέκι
Επόμενο άρθροΣοκολάτα Εκμέκ Καταιφι