Η Κολοκυθόπιτα με Μέλι είναι ένα γλυκό έδεσμα που συνδυάζει την πλούσια γεύση της κολοκύθας με τη γλύκα του μελιού και τα αρώματα των μπαχαρικών. Η στριφτή της μορφή δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση σε κάθε μπουκιά, ενώ το φύλλο γίνεται τραγανό και μοσχοβολάει βούτυρο. Εγώ την φτιάχνω για να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και πάντα εξαφανίζεται!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κολοκυθόπιτα με Μέλι
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή που είναι όνειρο: την Κολοκυθόπιτα με Μέλι! Είναι τόσο γλυκιά, αρωματική και ταιριαστή για κάθε εποχή, ειδικά όταν θέλω κάτι διαφορετικό και παραδοσιακό. Εγώ τη φτιάχνω συχνά και είναι από τις αγαπημένες μου γλυκές πίτες!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Κολοκυθόπιτα με Μέλι (για ένα ταψί Νο 28) θα χρειαστούμε:
- 400 γρ. Φύλλο κρούστας (ή χωριάτικο)
- 80 γρ. Βούτυρο (λιωμένο, για το άλειμμα)
- 80 ml Ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
- Λίγες σταγόνες νερό (για το ράντισμα)
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό Ψύχα κόκκινης κολοκύθας (καθαρισμένη)
- 150 γρ. Μέλι
- 150 γρ. Καρύδια (ψιλοτριμμένα)
- 1 κ.γ. Κανέλα (σκόνη)
- 1/4 κ.γ. Γαρύφαλλο (τριμμένο)
- 1/4 κ.γ. Μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 60 γρ. Σταφίδα σουλτανίνα
- 1/2 κούπα Σιμιγδάλι ψιλό
- Για πασπαλισμα (από πάνω):
- Ζάχαρη άχνη
- Κανέλα
- ή Μέλι
Instructions
Για τη Γέμιση:
Ξεκινήστε βγάζοντας την κολοκύθα από την κατάψυξη και ξεπαγώστε τη χρησιμοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα του φούρνου μικροκυμάτων. Στη συνέχεια, μεταφέρετε την κολοκύθα σε ένα τηγάνι προσθέτοντας ελάχιστο νερό, προσέχοντας να μην βάλετε πολύ, καθώς και η κολοκύθα θα βγάλει τα δικά της υγρά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήστε την κολοκύθα να μαλακώσει σε μέτρια φωτιά. Όταν μαλακώσει επαρκώς, ανεβάστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο για να "πιει" όσα υγρά έχουν μείνει. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε την κολοκύθα να κρυώσει εντελώς. Αφού κρυώσει, ανακατέψτε την με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, και η γέμιση είναι έτοιμη.
Για τη Σύνθεση:
Σε ένα καφεμπρίκι, βάλτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και ζεστάνετε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Με αυτό το μείγμα, αλείψτε καλά το ταψί σας. Πάρτε ένα-ένα τα φύλλα, ραντίζοντάς τα με πινέλο με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου, και στρώστε τα στο ταψί σταυρωτά, φροντίζοντας να εξέχουν περιμετρικά. Στρώστε τα μισά φύλλα στη βάση. Ρίξτε τη γέμιση στο ταψί και απλώστε τη ομοιόμορφα παντού. Τα φύλλα που εξείχαν γυρίστε τα πάνω στη γέμιση και λαδώστε τα ελαφρώς με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου. Από πάνω, στρώστε τσαλακωτά τα υπόλοιπα φύλλα και ραντίστε τα και αυτά με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου. Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα μαχαιράκι για να γυρίσετε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω, γύρω γύρω. Ραντίστε την πίτα με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και λίγο νερό.
Ψήσιμο και Σερβίρισμα:
Χαράξτε την πίτα σας σε κομμάτια και ψήστε τη στη δεύτερη σχάρα από κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά. Αφού ψηθεί, αφήστε την πίτα να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει, πασπαλίστε την με άχνη ζάχαρη και κανέλα πριν τη σερβίρετε.
Η Συνταγή είναι του Chef κ Ανδρέα Λαγού και η εκτέλεση της κας Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου