Η Κοτόπιτα στριφτή είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με τη νοστιμιά. Το σπιτικό φύλλο γίνεται τραγανό και αφράτο, ενώ η γέμιση από ζουμερό κοτόπουλο και αλμυρά τυριά λιώνει στο στόμα. Είναι ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα οικογενειακό γεύμα που θα σας γεμίσει ζεστασιά. Εγώ τη σερβίρω πάντα ζεστή, μόλις βγει από τον φούρνο!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κοτόπιτα Στριφτή

Η Κοτόπιτα στριφτή είναι μία πίτα με πλούσια και κρεμώδη γέμιση, αρωματική και χορταστική, που με το στριφτό της φύλλο γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή και λαχταριστή. Εγώ τη φτιάχνω πάντα όταν θέλω να κερδίσω τις εντυπώσεις!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 700 γρ. Σκληρό αλεύρι
- 30 γρ. Μηλόξιδο
- 20 γρ. Αλάτι
- Νερό (όσο χρειαστεί)
- 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
Για το άνοιγμα των φύλλων:
- 100 γρ. Αλεύρι
- 50 γρ. Νισεστέ
Για τη γέμιση:
- 1 Κοτόπουλο (1200 - 1300 γρ.), βρασμένο και ξεκοκαλισμένο
- 600 γρ. Ζωμός από το κοτόπουλο
- 50 γρ. Αλεύρι (για τη μπεσαμέλ)
- 150 γρ. Πράσα (σε φέτες)
- 150 γρ. Κόκκινες πιπεριές (σε φέτες)
- 250 γρ. Γραβιέρα (τριμμένη)
- 250 γρ. Βαρελίσια φέτα (θρυμματισμένη)
- Αλάτι, πιπέρι
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε πώς θα φτιάξουμε αυτό το κλασικό και αγαπημένο πιάτο.
για τη ζύμη
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μηλόξιδο. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Στο τέλος, προσθέτουμε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα.
για τη γέμιση
Βράζουμε το κοτόπουλο και το ξεκοκαλίζουμε. Κρατάμε 600 γρ. από τον ζωμό του και φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το αλεύρι με τον κρύο ζωμό συνεχώς μέχρι να πήξει. Σε άλλο τηγάνι, σοτάρουμε τα πράσα και τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, χωρίς καθόλου νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν ετοιμαστούν τα λαχανικά, τα ανακατεύουμε σε μία λεκάνη με το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, την μπεσαμέλ και τα τυριά. Αφήνουμε το μείγμα της γέμισης να κρυώσει καλά.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί, την χωρίζουμε σε κομμάτια και ανοίγουμε λεπτά φύλλα, χρησιμοποιώντας για το άνοιγμα ένα μείγμα από αλεύρι και νισεστέ. Σε κάθε φύλλο απλώνουμε μια λεπτή στρώση από τη γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το στρίβουμε απαλά. Τοποθετούμε το στριφτό φύλλο σε ένα λαδωμένο ταψί, σχηματίζοντας σαλιγκάρι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα και γεμίζουμε το ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.
Η Συνταγή είναι της κας Roza Roza
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Κοτόπιτα στριφτή σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Η ζύμη: Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί για να ανοίξει εύκολα και να γίνει αφράτη.
- Η γέμιση: Είναι πολύ σημαντικό η γέμιση να είναι κρύα πριν την προσθέσετε στη ζύμη, για να μην την μαλακώσει.
- Η μπεσαμέλ: Για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ, φροντίστε ο ζωμός να είναι κρύος όταν τον προσθέτετε στο αλεύρι.
- Ψήσιμο: Για να γίνει η πίτα τραγανή και από κάτω, ψήστε την στην κάτω σχάρα του φούρνου προς το τέλος.
- Τυριά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε τυριά σας αρέσουν, όπως κασέρι ή κεφαλογραβιέρα.