Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Τα Στριφτά Κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι η απόλυτη επιλογή για πρωινό ή κολατσιό! Αυτή η συνταγή σας εγγυάται 100% αφράτα και μοσχομυριστά κουλούρια, χάρη στην προσθήκη ταχινιού και στο διπλό φούσκωμα. Είναι νηστίσιμα και γίνονται τραγανά εξωτερικά με το σουσάμι και μαλακά στο εσωτερικό.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τη Ζύμη:
- 4 ποτήρια – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1 ποτήρι – Νερό (χλιαρό)
- 1 φακελάκι – Ξερή μαγιά
- 1 κουτ. σούπας – Ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας – Ταχίνι
- 1/4 ποτήρι – Ηλιέλαιο
- 2 κουτ. γλυκού – Αλάτι
Για τη Σουσαμοποίηση:
- 2 ποτήρια – Σουσάμι (λευκό ή ανάμεικτο)
- 1 ποτήρι – Νερό
- 1 κουτ. σούπας – Ζάχαρη (ή μέλι)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Ζύμης & Πρώτο Φούσκωμα:
Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε μετά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά.
Μέσα στο ίδιο μπολ , ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το ταχίνι και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε 3 ποτήρια αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη .
Πρώτο Φούσκωμα: Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Β. Διαμόρφωση Κουλουριών:
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια . Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι, το ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε ένα οβάλ σχήμα και το ρολάρουμε για να ανοίξει ένα μακρύ κορδόνι . Στρίβουμε το κορδόνι ( γι’ αυτό τα λέμε στριφτά ) και ενώνουμε τις δύο άκρες πολύ καλά για να σχηματίσουμε ένα κουλούρι (μπορείτε να δείτε βίντεο για το στρίψιμο αν χρειάζεστε οπτική βοήθεια).
Γ. Σουσαμοποίηση & Ψήσιμο:
Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη ή μέλι .
Βουτάμε κάθε κουλούρι στο μείγμα με το νερό και μετά το περνάμε από το σουσάμι (να καλυφθεί καλά).
Δεύτερο Φούσκωμα: Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή ταψάκι σιλικόνης και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά , ή μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά .
Καλή απόλαυση!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος Φουσκώματος: 35 – 50 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 – 25 λεπτά (στους 180°C)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για τα Αφράτα Στριφτά Κουλούρια
Μαγιά: Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό και όχι καυτό , για να μην καταστρέψετε τη μαγιά . Το χλιαρό νερό ενεργοποιεί καλύτερα τη μαγιά.
Ζύμωμα: Ζυμώστε καλά τη ζύμη για να γίνει λεία και ελαστική . Αυτό είναι το κλειδί για να φουσκώσουν τα κουλούρια και να γίνουν 100% αφράτα .
Ταχίνι: Το ταχίνι στη ζύμη δίνει μια πλούσια γεύση και τα βοηθάει να γίνουν πιο μαλακά και αφράτα στο εσωτερικό.
Σουσάμι: Για να κολλήσει καλά το σουσάμι, μπορείτε να πασπαλίσετε τα κουλούρια με επιπλέον σουσάμι πριν τα ψήσετε, εφόσον τα έχετε περάσει πρώτα από το μείγμα νερού-ζάχαρης.
Σχετικές Συνταγές
Τυρόπιτα του 5′ (Το Κολατσιό του Μαθητή)
Νηστίσιμα Κριτσίνια με Σουσάμι
Αλμυρά Μάφινς με Τυρί και Ελιά











