Τα Κριτσίνια Καρότου του Στράτου Πέτρου είναι μια εκπληκτική, πεντανόστιμη και μοσχομυριστή συνταγή που σας προτείνω να τη φτιάξετε, επειδή προσπάθησα να ενσωματώσω όλες τις υπέροχες γεύσεις και τα αρώματα από το κέικ καρότου σε ένα τραγανό, υγιεινό σνακ, άρα είναι ιδανικά για το πρωινό, τον καφέ ή για τα παιδιά, λοιπόν σας δείχνω πώς να φτιάξετε αυτά τα υπέροχα κριτσίνια με μια πανεύκολη διαδικασία.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κριτσίνια Καρότου
Φτιάξτε τα πιο υγιεινά και μοσχομυριστά Κριτσίνια Καρότου με ακριβείς μετρήσεις. Τραγανά κριτσίνια ολικής άλεσης με άρωμα πορτοκαλιού, καρύδια και πλούσια μπαχαρικά.
Ingredients
- 100 γρ Τριμμένο Καρότο
- 100 γρ Χυμό Φρέσκο Πορτοκάλι
- 100 γρ Ελαιόλαδο
- Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
- 70 γρ Καρύδια τριμμένα
- 50 γρ Καστανή Ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 4 γρ Κανέλα Σκόνη
- 1/2 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο Σκόνη
- 1/2 κουτ γλυκού Μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ γλυκού Πιπερόριζα
- 10 γρ Κονιάκ (Προαιρετικά)
- 300 - 320 Αλεύρι Ολικής που Φουσκώνει μόνο του
Για Επικάλυψη
- 80 γρ Καστανή Ζάχαρη
- 3 γρ Κανέλα Σκόνη
- 10 γρ Σουσάμι
Instructions
Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας σε ένα μεγάλο μπολ το τριμμένο καρότο, τον χυμό φρέσκου πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα τριμμένα καρύδια, τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλλο, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα), τη βανίλια και την καστανή ζάχαρη. Προαιρετικά, προσθέτουμε και το κονιάκ. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Επίσης, προσθέτω το ελαιόλαδο που δίνει πολύ ωραία γεύση στα κριτσίνια μας. Ανακατεύω τα υγρά και τα αρωματικά.
Τέλος, προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του, χρησιμοποιώντας περίπου 300 με 320 γραμμάρια, ώστε να μας δώσει ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ωραία μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια μας.
Στη συνέχεια παίρνουμε μπαλίτσες από τη ζύμη και τις πλάθουμε σε μακρόστενα, λεπτά κριτσινάκια. Τοποθετούμε τα κριτσινάκια σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε όλη τη ζύμη.
Αφού έχουμε τελειώσει με όλα τα Κριτσίνια Καρότου, ετοιμάζουμε την προαιρετική επικάλυψη. Παίρνουμε ένα μακρόστενο σκεύος, τοποθετούμε μέσα την καστανή ζάχαρη, την κανέλα σκόνη και το σουσάμι. Περνάμε όλα τα κριτσινάκια από αυτό το μείγμα μέχρι να καλυφθούν πολύ καλά. Βέβαια αυτό το στάδιο είναι εντελώς προαιρετικό, αλλά πιστέψτε με ταιριάζει απίστευτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Έτοιμα ψημένα και μοσχομυριστά αυτά τα υπέροχα κριτσινάκια καρότου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και είμαστε έτοιμοι να τα απολαύσουμε.
Tips για τα Τραγανά Κριτσίνια Καρότου
-
Υφή Ζύμης: Η ακριβής ποσότητα αλευριού (300-320 γρ.) εξαρτάται από το πόσο υγρό είναι το καρότο και ο χυμός. Οπότε προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει, γιατί αυτό είναι το μυστικό.
- Μπαχαρικά: Η πλούσια ποικιλία μπαχαρικών (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα) είναι αυτή που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση κέικ καρότου, άρα μη φοβηθείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
- Κονιάκ: Το κονιάκ είναι προαιρετικό, ωστόσο ενισχύει την υφή και βοηθάει το άρωμα των μπαχαρικών να αναδειχθεί.
-
Ψήσιμο: Για να γίνουν τραγανά τα κριτσίνια, πρέπει να είναι λεπτά. Επίσης, φρόντισε ο φούρνος να είναι καλά προθερμασμένος.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:











